Președintele american Joe Biden va anunța până la sfârșitul săptămânii dacă îl va renumi sau nu pe Jerome Powell în funcția de președinte al Băncii Centrale a SUA (Fed), potrivit AFP.

Jerome PowellFoto: Flickr/ Federalreserve

Decizia mult așteptată va fi anunțată „în aproximativ patru zile”, a declarat președintele SUA reporterilor marți în timpul unei călătorii în New Hampshire.

Acest termen coincide cu încheierea discuțiilor din cadrul Partidului Democrat privind planul de reformă socială și de mediu „Build Back Better” dorit de Joe Biden.

Numirea președintelui Fed este cu atât mai delicată cu cât ar putea face parte din negocieri, Partidul Democrat fiind foarte divizat pe aceste noi cheltuieli.

Numit guvernator de fostul președinte Barack Obama înainte de a fi promovat la funcția de președinte al Fed de Donald Trump, republicanul Jerome Powell își va finaliza mandatul de patru ani ca șef al puternicei Rezerve Federale în februarie.

Joe Biden are de ales să-i ofere un al doilea mandat sau să numească pe altcineva. În orice caz, va rămâne la latitudinea Senatului să voteze pentru a confirma sau nu nominalizarea la președinție.

Dacă președintele democrat alege să-l renominalize pe Jerome Powell, confirmarea lui în Senat este aproape asigurată, cu riscul, însă, de a jigni aripa stângă a partidului său, care a cerut să nu-l păstreze.

Joe Biden ar putea să o aleagă și pe Lael Brainard, care fusese deja contactată anul trecut pentru a deveni secretar al Trezoreriei.

Singurul guvernator democrat al Fed și un apărător fervent al reglementărilor bancare mai stricte, ea este susținută în special de aripa stângă a partidului, care dorește ca Fed să acționeze mai mult pe riscurile climatice, precum și pe justiția socială și economică.

Dar numirea lui ei ar putea fi blocată în Senat.