Guvernul britanic a lansat miercuri un plan de stimulare a exporturilor prin dezvoltarea ajutorului financiar și administrativ și vrea să ajungă la 1.000 de miliarde de lire sterline de mărfuri vândute în străinătate, față de 600 de miliarde anul trecut, potrivit AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Londra dorește în special să-și sporească ajutorul financiar pentru export prin programul său de finanțare a exporturilor din Regatul Unit și să dedice 4 milioane de lire sterline unui fond pentru IMM-urile din Anglia, care să le ajute să-și crească vânzările la export.

Alte măsuri ale unui „plan în douăsprezece puncte”: lansarea unei campanii de promovare, un serviciu de sprijin la export pentru companiile care vând bunuri și servicii în Europa, știind că Brexitul are proceduri complicate.

O „Academie de export” va fi lansată pentru a ajuta IMM-urile să treacă prin formalități și va fi lansat un nou târg pentru a prezenta companiile exportatoare din Marea Britanie.

„Ne aflăm într-un moment cheie în istoria noastră comercială națională”, a comentat ministrul comerțului internațional Anne-Marie Trevelyan.

„În timp ce dificultățile persistă în comerțul internațional”, în special din cauza crizei din lanțurile de aprovizionare, „și pe măsură ce întreprinderile continuă să se adapteze la noua relație a Regatului Unit cu Uniunea Europeană, companiile trebuie să aibă în vedere oportunități viitoare”, adaugă Karan Bilimoria, președinta organizaţiei patronale CBI.

Ieșirea din UE a fost o realitate de la 1 ianuarie, iar guvernul conservator și pro-Brexit al lui Boris Johnson a promis că va da un nou impuls comerțului internațional britanic.

În timp ce Londra a semnat mai multe tratate de liber schimb, în special cu UE, un acord comercial major cu Statele Unite, dorit de guvernul lui Boris Johnson, nu se întrevede încă la orizont.