Armenia a anunțat marți că a ajuns la un armistițiu cu Azerbaidjan, cu „medierea” Rusiei, după o zi de lupte în apropierea regiunii disputate Nagorno-Karabah, care a stârnit temeri privind o reluare a războiului între Baku și Erevan, scrie AFP.

Soldati armeni Nagorno-KarabakhFoto: Aris Messinis / AFP / Profimedia Images

„Prin medierea părții ruse, s-a ajuns la un acord pentru a pune capăt focului de la granița de est a Armeniei de la ora 18.30.” (14.30 GMT), a declarat ministerul armean al Apărării într-un comunicat.

Un soldat armean a fost ucis, se arată în comunicat, iar alți câțiva au fost răniți în confruntările, pentru care Armenia și Azerbaidjan s-au învinuit reciproc pe parcursul zilei.

Armenia a raportat inițial mai mulți „morți” de partea armeană în aceste bătălii.

Anunțul armistițiului a venit la scurt timp după un apel în acest sens al ministrului rus al Apărării, Serghei Șoigu, care a vorbit la telefon cu omologii din cele două țări, cerând ambelor părți „să pună capăt acțiunilor care provoacă o escaladare a tensiunilor.

Președintele rus Vladimir Putin a vorbit seara la telefon cu premierul armean Nikol Pachinian.

Reluarea ciocnirilor dintre Armenia și Azerbaidjan, care s-au înfruntat deja într-un război pentru enclava Nagorno-Karabakh anul trecut, a stârnit temeri de reluare a ostilităților între aceste două țări caucaziene rivale.

În acest context, președintele Consiliului European, Charles Michel, a vorbit telefonic cu liderii armeni și azeri, cerându-le „detensionarea urgentă”.

Aceste ultime evenimente ilustrează echilibrul precar care domnește în butoiul de pulbere din Caucaz, la aproape un an după încheierea unui conflict sângeros de șase săptămâni între Azerbaidjan și Armenia în Nagorno-Karabah.