Președintele belarus Alexander Lukașenko și cancelarul german Angela Merkel au vorbit luni la telefon despre criza migrației de la granița poloneză, despre care Bruxelles-ul spune că a fost generată intenționat de Minsk, a informat agenția de presă de stat din Belarus.

Angela MerkelFoto: John MacDougall / AFP / Profimedia Images

Această discuție telefonică, prima dintre Lukașenko și un lider european de la reprimarea unei mișcări de protest după realegerea contestată a acestuia din august 2020, a durat aproximativ cincizeci de minute, a informat agenția Belta, fără a furniza detalii suplimentare, citează AFP.

Această conversație telefonică vine în momentul în care Uniunea Europeană a anunțat luni că va adopta noi sancțiuni împotriva regimului Lukașenko „în zilele următoare”.

Înaltul diplomat al UE Josep Borrell a declarat că un al cincilea pachet de sancţiuni a fost convenit de miniştrii de Externe ai UE, acesta urmând să fie finalizat în zilele următoare.

Noile sancţiuni ar viza companiile aeriene, agenţiile de turism şi persoanele implicate ”în acest impuls ilegal al migranţilor”, a spus el.

Bruxelles-ul acuză Minskul că a orchestrat un aflux de migranți la granița sa cu Polonia, în special prin eliberarea de vize, ca răzbunare pentru sancțiunile occidentale anterioare legate de reprimarea protestelor de anul trecut.

Prinși de-a lungul graniței polono-belaruse, două până la trei mii de oameni în total, adesea din Kurdistanul irakian, mulți dintre ei copii, sunt blocați în condiții meteorologice dificile.

Principalul aliat al lui Lukașenko, președintele rus Vladimir Putin, a invitat în repetate rânduri liderii europeni în ultimele zile să discute direct cu liderul de la Minsk pentru a rezolva această criză.

Migranţii blocaţi la frontiera belaruso-polonă trebuie transportaţi înapoi în ţările lor de origine, a declarat luni purtătorul de cuvânt al guvernului de la Berlin, Steffen Seibert, care a respins posibilitatea ca Germania să primească aceşti migranţi.

„Ceea ce ar trebui să se întâmple este ca migranţii, cu sprijinul autorităţilor lor naţionale respective, să fie conduşi în siguranţă înapoi în ţările lor de origine”, a spus oficialul german.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin a susținut că este gata să ajute la soluționarea crizei migranților ilegali de a granița dintre Belarus și Polonia.

”Oferta„ a fost lansată în cadrul unui interviu pentru televiziunea rusă de stat, după ce sâmbătă liderul de la Kremlin spunea că nu are nicio legătură cu acest nou conflict de la porțile Uniunii Europene.