O femeie de afaceri chineză care a fost condamnată de intrarea fără drept în clubul Mar-a-Lago din Florida al fostului președinte american Donald Trump a fost deportată înapoi în China după ce a fost încarcerată timp de aproape doi ani de autoritățile din SUA, relatează Business Insider.

Vila de la Mar-a-Lago a lui Donald TrumpFoto: CJ Walker / Splash / Profimedia Images

Yujing Zhang, în vârstă de 35 de ani, a fost arestată pe 30 martie 2019 după ce a reușit să intre în complexul privat în timp ce președintele Trump se afla acolo, potrivit The Miami Herald.

Agenții Serviciului Secret au relatat că femeia i-a mințit pentru a putea intra și că ea a trezit suspiciuni după ce le-a oferit angajaților complexului motive diferite pentru care se află acolo.

Un agent a spus că Zhang a avut asupra ei patru telefoane mobile, un laptop, un hard drive extern și un USB care conținea malware sau un virus.

Arestarea sa a provocat îngrijorări legate de securitatea națională, unii întrebându-se dacă femeia este un spion al Chinei.

Zhang a fost condamnată în septembrie 2019 pentru sperjur față de un agent federal și intrare fără drept (trespassing).

Suspiciuni de spionaj

Motivele ei rămân însă un mister. Ea nu a fost niciodată acuzată de spionaj și procurorii nu au oferit o explicație privind ceea ce aceasta intenționa să facă la Mar-a-Lago.

Potrivit Associated Press, femeia i-a spus judecătorului Roy Altman că a mers la clubul lui Trump pentru a se „întâlni cu președintele și familia sa” și să-și facă prieteni.

Zhang a susținut de asemenea că Trump le-a spus reporterilor că a invitat-o să vină la Mar-a-Lago, judecătorul stabilind însă că această afirmație este falsă.

Femeia a fost condamnată la opt luni de închisoare, judecătorul stabilind ca ea să fie transferată autorităților responsabile de imigrație pentru a fi deportată după executarea sentinței.

Transferul a avut loc în decembrie 2019 însă deportarea sa a fost amânată din cauza restricțiilor de călătorie impuse după izbucnirea pandemiei de COVID-19, ea rămânând în detenție pentru aproape doi ani suplimentari.