Talibanii au lansat luni un asalt asupra mai multor ascunzători ale filialei locale a grupării jihadiste Stat Islamic în provincia Khandahar din sudul Afganistanului, au declarat surse din cadrul poliției pentru AFP.

Tabara de antrenament ISIS-K din estul AfganistanuluiFoto: Pictorial Press Ltd / Alamy / Alamy / Profimedia

Operațiunea împotriva Statului Islamic-Khorasan (ISIS-K) a fost lansată în jurul miezului nopții în patru districte din această provincie și a continuat până dimineața, a declarat pentru AFP șeful poliției provinciale talibane Abdul Ghafar Mohammadi.

"Până în prezent, patru combatanți Daech (acronimul arab pentru EI) au fost uciși și 10 arestați (...) Unul dintre ei s-a aruncat în aer în interiorul unei case", a spus el.

Un membru al serviciilor de informații talibane, care a solicitat să nu-i fie publicat numele, a declarat pentru AFP că cel puțin trei civili au fost uciși.

De la revenirea la putere la Kabul, pe 15 august, talibanii, care au făcut din securitate o prioritate după decenii de război, s-au confruntat cu un val de atacuri ale ISIS-K.

Gruparea este activă în special în jurul orașului Jalalabad din estul țării, unul dintre bastioanele sale de multă vreme, unde i-a atacat în mod repetat pe talibani.

De asemenea, a vizat minoritatea șiită din Kunduz (nord-est), Kabul și din orașul Khandahar, unde un atac asupra uneia dintre moscheile sale la mijlocul lunii octombrie a ucis cel puțin 60 de persoane.

ISIS-K, care fusese slăbită mult în 2019 de operațiunile armatei afgane, ajutată de Statele Unite, dar și de rivalitatea sa cu talibanii, și-a recăpătat avântul odată cu revenirea acestora din urmă la putere.