Partidul peronist aflat la guvernare în Argentina este în stare de șoc după un scrutin intermediar în urma căruia coaliția sa de centru-stânga a pierdut majoritatea în Congres pentru prima dată în aproape 40 de ani și a suferit o înfrângere în provincia Buenos Aires, fieful său până acum, transmite Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Opoziția conservatoare, care a fost învinsă clar în alegerile prezidențiale de acum doi ani, a câștigat aproape toate cursele cheie din scrutinul legislativ, în condițiile în care alegătorii s-au delimitat de guvern pe fondul inflației scăpate de sub control și al sărăciei în creștere.

"Astăzi am făcut un pas uriaș", a declarat Horacio Rodríguez Larreta, primarul opoziției din orașul Buenos Aires, care este considerat un potențial candidat la alegerile prezidențiale din 2023. "Avem o oportunitate uriașă, să privim înainte", a adăugat acesta.

Președintele Alberto Fernandez, într-un discurs adresat națiunii, a trecut în defensivă, făcând apel la o cooperare "patriotică" din partea opoziției, care va fi de acum necesară pentru a trece legislația prin Congres.

Adoptând un ton moderat, Fernandez a promis să rezolve problema datoriei țării față de Fondul Monetar Internațional, să abordeze "răul" inflației și să trimită Congresului, la începutul lunii decembrie, un plan economic pe termen lung, lucru pe care investitorii și FMI l-au solicitat în contextul negocierilor privind un nou acord cu Fondul.

"În această nouă etapă, ne vom intensifica eforturile pentru a ajunge la un acord sustenabil cu FMI. Trebuie să eliminăm incertitudinile care vin cu acest tip de datorie nesustenabilă", a declarat Fernandez într-un discurs adresat națiunii.

La vot au fost puse la bătaie jumătate din locurile din Camera Deputaților și o treime din Senat, alegătorii fiind influențați de nivelurile ridicate de sărăcie, exacerbate de pandemia COVID-19, și de inflația galopantă care secătuiește salariile și economiile.