Este un detaliu care a trecut neobservat și nu a fost anunțat oficial, dar steagul Franței și-a schimbat culoarea, dezvăluie Europe 1.Astfel, tricolorul francez compus din albastru, alb și roșu nu mai este exact la fel de un an de zile.

Emmanuel MacronFoto: Captura YouTube

Este un detaliu pe care nimeni nu l-a văzut și totuși este foarte semnificativ: steagul francez și-a schimbat culoarea. Franța are în continuare aceleași culori, albastru-alb-roșu, dar albastrul în cauză nu mai este chiar același de un an de zile la Palatul Élysée , dezvăluie Louis de Raguenel, șeful departamentului politic al Europe 1. Este acum un bleumarin care este afișat pe toate clădirile anexate Palatului Élysée, Adunării Naționale și chiar Place Beauvau, la Ministerul de Interne, etc.

Decizia de schimbare a culorii drapelului francez a fost luată de Președintele Republicii la 13 iulie 2020, îndemnat cu tărie de o persoană puțin cunoscută publicului larg, un anume Arnaud Jolens, directorul de operațiuni al Elysée, cât și Bruno Roger-Petit, consilier al președintelui. Dar și cu o mică complicitate a marinarilor, pentru că Marina Franceză a folosit întotdeauna acest bleumarin.

După o dezbatere internă la nivelul Elysee-ului, Emmanuel Macron a luat această decizie din motive estetice, dar mai presus de toate, anturajul șefului statului explică dorința Președintelui Republicii de reconectare cu un simbol al Revoluției Franceze, cel al drapelului francez din 1793.