Ungaria nu va părăsi Uniunea Europeană, dar va rezista tentativelor Bruxelles-ului de a-și eroda suveranitatea, a declarat duminică premierul Viktor Orban partidului său Fidesz, relatează Reuters.

Viktor OrbanFoto: ATTILA KISBENEDEK / AFP / Profimedia

Naționalistul Orban, care se confruntă cu alegeri parlamentare anul viitor, a fost reales duminică președintele partidului Fidesz.

„După birocrația comunistă... nu vrem noi dictate de data aceasta de la Bruxelles”, spus Orban în ovațiile delegaților de partid, adăugând că Ungaria va respinge liberalismul occidental.

„Nu vom renunța la dreptul de a ne apăra granițele, de a opri migranții... insistăm că în Ungaria căsătoria este între un bărbat și o femeie, un tată este un bărbat și o mamă este o femeie... și ei ar trebui să ne lase copiii în pace.”

La putere din 2010, Orban, în vârstă de 58 de ani, s-a prezentat drept apărător al identității culturale a Ungariei împotriva migrației musulmane în Europa și protector al valorilor creștine împotriva liberalismului occidental.

Acest lucru i-a câștigat popularitate pe plan intern, în special printre alegătorii de bază Fidesz, dar a adus critici din partea grupurilor de drepturi și a militanților LGBT.

Orban a spus că UE trebuie reformată, iar scopul Ungariei este să realizeze o schimbare, nu să părăsească blocul la care a aderat în 2004.

„Nu vrem deloc să părăsim UE, ei nu pot scăpa de noi atât de ușor”, a spus el. „Vrem să ne păstrăm suveranitatea și nu vrem să ne aflăm în statele unite ale Europei, în loc de integrare”.

La alegerile, probabil din aprilie 2022, Orban se va confrunta cu un front unit al partidelor de opoziție, inclusiv socialiștii, liberalii și fosta extremă-dreaptă, acum de centru-dreapta, Jobbik.

Alianța formată din șase partide este condusă de Peter Marki-Zay, un conservator catolic în vârstă de 49 de ani, tată de șapte copii și primar al unui oraș mic, care pare să întruchipeze valorile tradiționale pe care Orban le susține în mod public și este văzut ca un adversar dur.

În ultimele săptămâni, Orban a făcut o serie de angajamente de cheltuieli, inclusiv o reducere a impozitului pe venit de 2 miliarde de dolari pentru familii, și și-a intensificat retorica anti-imigrație.