Partea neștiută a negocierilor dintre von der Leyen și CEO-ul Pfizer / Comisia Europeană șterge o cantitate masivă de e-mailuri și mesaje care nu se arhivează

de Dani Rockhoff     HotNews.ro
Duminică, 14 noiembrie 2021, 16:53 Actualitate | Internaţional


Ursula von der Leyen
Foto: Comisia Europeana
Cetăţenii au dreptul să înţeleagă cum se iau deciziile Comisiei Europene (CE). Aceasta are un regulament care reglementează divulgarea e-mailurilor de serviciu și a mesajelor scurte. Însă transparența dispare, atunci când vine vorba de „mega-acordul” UE cu Pfizer, relatează Spiegel.de. Albert Bourla, CEO Pfizer, spune că s-a dezvoltat „o relație profundă de încredere, pentru că am intrat în discuții detaliate” cu președinta CE, Ursula von der Leyen. Rezultatul a fost „mega-acordul” care reglementează livrarea vaccinurilor Pfizer în țările Uniunii Europene, până în 2023.

Regulamentul nr. 1049/2001 al Parlamentului European și al Consiliului European, din 30 mai 2001, prevede că fiecare cetățean al UE are „acces maxim și simplificat” la toate documentele aflate în posesia Comisiei, a Parlamentului UE și a Consiliului ţărilor membre.

Secrete medicale pe bani europeni


După cum relatează Spiegel.de, gestionarea efectivă a documentelor de către Comisia Europeană este însă în puternic contrast cu regulile de transparență auto-impuse:„Comisia UE șterge masiv e-mailuri, iar sms-urile și chat-urile nici măcar nu sunt arhivate – pentru că sunt de scurtă durată”. În concluzie, „este posibil ca mesajele-text dintre Ursula von der Leyen și CEO-ul Pfizer, Albert Bourla, să fi dispărut și ele”.

Potrivit unui articol din New York Times, publicat la sfârșitul lunii aprilie, cei doi fuseseră în strânsă legătură, au telefonat în mod repetat și și au făcut schimb de sms-uri, mai bine de o lună, relativ la contractul anunțat în mai, pentru livrarea a până la 1,8 miliarde de doze de vaccin anti-Covid, al companiei.

Educația medicală a lui Von der Leyen, precum și profesia soțului ei par să fi fost de mare ajutor în negocieri. Ursula von der Leyen este doctor în medicină și are un master în „Sănătate publică”, iar soțul ei, Heiko von der Leyen, este directorul medical al companiei biofarmaceutice din SUA, Orgenesis Inc., specializată în dezvoltarea de terapii celulare și genetice.

Un jurnalist de la Netzpolitik.org a vrut sa afle detalii despre acest mega-deal, iar în aprilie, pe baza Regulamentului nr. 1049/2001, a cerut Comisiei Europene să dezvăluie toate comunicările dintre Bourla și von der Leyen. Potrivit informatiilor de pe asktheeu.org, „cererea a fost refuzată de Secretariatul General al Comisiei Europene”.

Comisia ar fi precizat însă că nu se află în posesia corespondenței. SMS-urile și alte mesaje scurte sunt „prin natura lor, de scurtă durată și, în principiu, nu conțin informații importante despre politica, activitățile sau deciziile Comisiei”, a declarat secretarul general al Comisiei, Ilze Juhansone, potrivit Spiegel.

Întrebarea dacă mesajele lui von der Leyen către Bourla au fost șterse, mai există nearhivate, sau dacă despre ele nu are cunoștință Comisia, a rămas fără răspuns. Cu toate acestea, o purtătoare de cuvant a CE a confirmat, pentru publicația numită, că mesajele scurte, în continuare și de principiu nu sunt înregistrate în sistemul Ares (programul intern de arhivare al UE). În orice caz, în prezent „nu există posibilități tehnice de înregistrare a mesajelor scurte”.

Potrivit Spiegel, acest lucru este în contradicție cu regulile interne ale Comisiei, adoptate în 2015, care prevăd că SMS-urile și mesajele similare ar trebui copiate într-un e-mail, scanate sau înregistrate în alt mod.

Secrete militare pe bani germani


Avocatul din Berlin, specializat în drept european, Alexander Thiele, critică argumentele Comisiei și „negarea generală a relevanței politice sau juridice a SMS-urilor”. „Cred că această chestiune ar putea fi neplăcută pentru Von der Leyen, care ar putea fi nevoită să facă față unei alte anchete oficiale” a avertizat Thiele.

Prima dată, când șefa Comisiei Europene a avut probleme din cauza ștergerii mesajelor scurte, a fost la sfârșitul anului 2019.
În acel moment, s-a știut că mesajele SMS au fost șterse de pe două dintre telefoanele ei de serviciu, în perioada în care era ministru federal al Apărării - ceea ce i-a adus lui Von der Leyen o plângere penală și prezentarea în fața unei comisii de investigație a Bundestag-ului. Acesta a solicitat sms-urile, ca dovadă în afacerea de consultanță a Ministerului Apărării german.
Contractele relevau o relație „nepotistă” între reprezentanți de rang înalt ai Ministerului și consultanții externi. În centrul afacerii se aflau companiile McKinsey și Accenture. Ministerul Apărării, sub Ursula von der Leyen, a cheltuit sute de milioane pentru consultanță externă.

Mai precis, era vorba despre 716 milioane euro, plătite de Ministerul Apărării pentru contracte de consultanță nesupuse vreunei licitații. În discuții apărea și firma de consultanță McKinsey, unde David von der Leyen, fiul Ursulei von der Leyen, era asociat.

Despre acest scandal, înmormântat între timp, am relatat în detaliu, în articolul „
Armata de consilieri gras plătiți, a Ursulei von der Leyen”.


Avocatul Poporului european cere lămuriri


Răspunsul autorității europene la chestiunea mesajelor scurte dintre Von der Leyen și Bourla a condus la o plângere și o anchetă ulterioară a Ombudsman-ului European, care investighează administrarea defectuoasă în instituțiile Uniunii Europene.
Ombudsman-ul, jurnalista irlandeză Emily O'Reilly, a scris Comisiei și altor șapte organe ale UE, întrebându-le cum administrează documentele, în special cu serviciile de chat, precum WhatsApp.

Termenul de răspuns se încheie luni. Potrivit Spiegel, a existat și o întâlnire între echipa Avocatului Poporului și reprezentanții Comisiei. O'Reilly intenționează să publice un raport despre această întâlnire, săptămâna viitoare.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

30861 vizualizari

 • +26 (40 voturi)    
  business (Duminică, 14 noiembrie 2021, 17:07)

  cucuveauamov [utilizator]

  business as usual
 • +17 (31 voturi)    
  This Is The Beginning Of A Beautiful Friendship (Duminică, 14 noiembrie 2021, 17:10)

  Idiotul_fUtil [utilizator]

  .
 • +24 (52 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Duminică, 14 noiembrie 2021, 17:35)

  [anonim]

  • -32 (60 voturi)    
   Ce? (Duminică, 14 noiembrie 2021, 17:48)

   Dogul [utilizator] i-a raspuns lui

   Ce treaba are faptul ca te vaccinezi cu subiectul articolului? Șoșocel, vaccinul e una si mizeria politica e cu totul alta.
   • +14 (32 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Duminică, 14 noiembrie 2021, 18:21)

    [anonim] i-a raspuns lui Dogul

   • +8 (20 voturi)    
    Asa-i ca (Duminică, 14 noiembrie 2021, 19:38)

    unins [utilizator] i-a raspuns lui Dogul

    este prea greu sa intelegi? Intreaba un prieten!
 • +24 (52 voturi)    
  no shit.Really?Jeez..So predictable (Duminică, 14 noiembrie 2021, 17:52)

  larkinsen [utilizator]

  Poate acum deschid ochii si sustinatorii infocati ai vaccinarii.Voi va intepati la nesfarsit iar ei fac bani frumosi.Auzi pana in 2023.Dar de unde stiu ei ca pandemia nu se stinge chiar la anul??Sau se stinge cand si-au facut ei plinul si planul.
  • -13 (33 voturi)    
   cate tatuaje ai? (Duminică, 14 noiembrie 2021, 18:13)

   Antenistontel [utilizator] i-a raspuns lui larkinsen

   .
 • +16 (36 voturi)    
  o vai, ooooo vaiii madam van der zero barat (Duminică, 14 noiembrie 2021, 18:09)

  kthor7 [utilizator]

  Cucoana asta este submediocra UE, deci ies mizeriile la suprafata, se sparge buboiul. Comisionul mandrei care este? Ca tot ne trimite OMS-ul pe cap si ne face "nana" cu degetul daca nu ne supunem ca prostii. Obisnuiam sa cred ca UE e, majoritar, bine intentionata insa, odata cu maturizarea, mi-am dat seama ca singura grija a UE si tarilor astora bogate asa, Franta, Germania, este mentinerea suprematiei economice si necesitatea mentinerii unor slugoi prin tarile colonii, adica si Romania, pentru ca sunt vazute ca niste cosuri de gunoi bune ale lor. Anglia a vazut asta si s-a scos din mmmmmmaaaareeeeea uniune de doi bani. S-au dus intentiile initiale ale acestei uniuni. Acum sunt smecherii la putere. Oricum madam asta e slaba rau.
  • +15 (19 voturi)    
   Visul celor ca (Duminică, 14 noiembrie 2021, 19:50)

   unins [utilizator] i-a raspuns lui kthor7

   "Franta, Germania, este mentinerea suprematiei economice si necesitatea mentinerii unor slugoi prin tarile colonii", asa cum era si inainte de ww2. Chiar ma intreb: Germania a pierdut WW2 sau doar o lupta? Dupa pozitia ei actuala, nu s-ar zice. Istoria se repeta pana toti repetenti ii va invata lectiile.
 • +17 (41 voturi)    
  ... (Duminică, 14 noiembrie 2021, 18:11)

  bancheru83 [utilizator]

  cat de ...poti fi daca un om nu se vacineaza sa l faci sosoc?mai da ti un reset...
 • +17 (35 voturi)    
  alo, Codruța (Duminică, 14 noiembrie 2021, 18:17)

  di livio [utilizator]

  vezi cu ce se ocupă Urszula von der Zertifikat und ihr Freund, adica pretinu ei Burlă
 • -5 (9 voturi)    
  Hackerii rusi lovesc din nou (Duminică, 14 noiembrie 2021, 19:41)

  xolv [utilizator]

  collusion confirmed
 • +10 (14 voturi)    
  O tanti pe care (Luni, 15 noiembrie 2021, 0:29)

  Zummm [utilizator]

  Nu a ales-o NIMENI. Ca asa merge *democratia* la Bruxelles
  • -3 (3 voturi)    
   Oh dar e aleasa. (Luni, 15 noiembrie 2021, 16:48)

   Lok [utilizator] i-a raspuns lui Zummm

   Nu de tine ca asta ar fi prea josnic.
 • +15 (17 voturi)    
  Contracte "scapate" pe internet si in presa (Luni, 15 noiembrie 2021, 0:43)

  abcabc [utilizator]

  Exista un draft de contract facut din "greseala" public, dintre Pfizer si guvernul Albanez, Brazilia, Columba, Chile, EU, SUA etc. Pe scurt: exista conditii care "muta" vina oricaror neplaceri cauzate de vaccin catre guverne exclusiv si absolvirea absoluta a companiei de orice fel de acuzatii sau daune, statul preluand toate aceste neplaceri (adica populatia). Compania fiind interesata doar de profit, nu si de responsabilitate. Gasiti aici toate aceste scurgeri: https://www.citizen.org/article/pfizers-power/

  Inclusiv Washington Post a publicat cateva articole pe baza acestor scurgeri de informatii.
 • +14 (18 voturi)    
  Laura Kodruta Kovesi (Luni, 15 noiembrie 2021, 2:35)

  Scarface1000 [utilizator]

  pt ce esti pusa acolo?

  uite ce spune articolul:

  "Mai precis, era vorba despre 716 milioane euro, plătite de Ministerul Apărării pentru contracte de consultanță nesupuse vreunei licitații. În discuții apărea și firma de consultanță McKinsey, unde David von der Leyen, fiul Ursulei von der Leyen, era asociat."

  Arata ca esti buna si investigeaza cum s-a facut acordul UE-Pfizer sa vedem si noi, cetatenii UE cate sute de miliarde de Euro s-au dat pe niste vaccinuri care sunt in mare parte inutile (vezi Austria cu 15 000 imbolnaviri zilnice la sub 10 milioane de locuitori...)
  • -13 (17 voturi)    
   Trebuie văzut ce a vorbit. (Luni, 15 noiembrie 2021, 7:26)

   Popeye_the_Sailor [utilizator] i-a raspuns lui Scarface1000

   Nu-i ca și cum erau mulți care vindeau vaccinul la vremea aceea și madama l-a cumpărat de la prietenii ei. Soțul ei lucrează la concurență. S-a obținut totuși un preț rezonabil pe principiul cumperi mai mult, plătești mai puțin pe bucată.
   Vaccinul face exact ce a zis că face: eficiență 94%, 92% din morții de la noi nevaccinați. Mi-e mi se pare corect.
  • +1 (1 vot)    
   Ca sa acopere orice si sa acuze pe incomozi (Luni, 15 noiembrie 2021, 16:49)

   Lok [utilizator] i-a raspuns lui Scarface1000

   cum facea de zor pe la noi. Nu ii stii CV-ul? E buna la deastea.
 • +4 (6 voturi)    
  ori sunteti platiti ori ... (Luni, 15 noiembrie 2021, 11:21)

  GNG [utilizator]

  ... daca nici acum nu va "miroase" aceasta afacere? Pardon, aceasta mega afacere, pentru "baietii destepti" .
  Incep sa-i inteleg pe cei care au "parasit corabia UE" si pe cei care planuiesc sa o faca. UE nu mai este ceea ce am visat ca o sa fie, a devenit o cloaca corupta, plina de secrete ascunse. Decat asa ceva mai bine lipsa...
 • +5 (7 voturi)    
  1,8 miliarde de doze? (Luni, 15 noiembrie 2021, 11:37)

  GNG [utilizator]

  ... la pretul de 19 euro/bucata ? Pai in mai se spunea ca vaccinul asigura protectie indelungata dupa doua doze, care este populatia UE de peste 16 ani si cu cate doze se alege fiecare sa se consume 1,8 miliarde ??? Cred ca doar "intamplarea" a facut ca un om cu educatie medicala sa fie "ales" presedinte al Comisiei UE cu cativa ani inainte. Si noi vrem sprijin in lupta cu coruptia, de unde, de la cei mai corupti? Coruptii nostri sunt inca la scoala primara, deschideti caietele si scrieti dupa dictare. Afacerile adevarate sunt cele de la 10 miliarde in sus si neaparat cu bani europeni, ca in comunism, furam de la "stat", in cazul de fata de la UE . Si nu uitati sa clasificati contractele la Top Secret!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by