New Delhi a decis sâmbătă să închidă școlile timp de o săptămână și ia în considerare să instituie izolarea oamenilor pentru a proteja populația de un nor de poluare, relatează AFP.

Imagine din DelhiFoto: Hotnews

„De luni, școlile vor fi închise, astfel încât copiii să nu fie nevoiți să respire aer poluat”, a declarat reporterilor ministrul Arvind Kejriwal.

Cu o populație de 20 de milioane de locuitori, capitala Indiei este cea mai poluata din lume conform unui raport al organizatiei elvetiene IQAir publicat in 2020, din cauza fabricilor, a traficului și a incendiilor agricole din fiecare iarnă.

Sâmbătă, Curtea Supremă a sugerat impunerea izolării în Delhi pentru a combate deteriorarea calității aerului.

„Cum vom putea trăi altfel?”, a spus judecătorul N.V. Ramana.

Kejriwal a spus că guvernul său va lua în considerare propunerea după ce se va consulta cu părțile interesate.

"Izolarea din cauza poluării nu a mai avut loc până acum. Va fi o măsură extremă", a spus el.

Lucrările în construcții vor fi oprite timp de patru zile, de duminică, pentru a opri emisiile poluante de la șantiere, a anunțat el.

Funcționarii publici trebuie să lucreze de acasă, iar companiile private au fost și ele îndemnate să facă același lucru pe cât posibil.

Biroul Central pentru Controlul Poluării le-a cerut vineri locuitorilor să „limiteze activitățile în aer liber” și a sfătuit autorităților guvernamentale să se pregătească „pentru implementarea” „măsurilor” de urgență.

El a adăugat că calitatea proastă a aerului va fi probabil menținută cel puțin până pe 18 noiembrie din cauza „vânturilor slabe și a condițiilor de peste noapte”.

Sâmbătă, nivelurile de particule PM 2,5 - cele mai mici și mai dăunătoare, care pot pătrunde în sânge - au depășit de 20 de ori limita maximă zilnică recomandată de Organizația Mondială a Sănătății.