Portugalia a interzis șefilor să îi mai contacteze pe angajați, fie prin sms sau email, în afara orelor de muncă, potrivit noilor reglementări din cadrul legislației muncii, relatează BBC.

PortugaliaFoto: Jorge Castellanos/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

Mișcarea face parte din modificările introduse pentru a îmbunătăți echilibrul dintre viața profesională și viața privată, după ce munca de acasă s-a extins în această țară.

Companiile cu peste 10 angajați s-ar putea confrunta cu amenzi dacă contactează angajații în afara orelor contractate.

Există, de asemenea, noi reguli pentru a permite personalului cu copii să lucreze de la distanță.

Părinților li se va permite să lucreze acasă pe termen nelimitat, fără a solicita aprobarea prealabilă a angajatorilor, până când copilul lor împlinește opt ani.

De asemenea, companiile ar putea fi nevoite să acopere o parte din cheltuielile angajaților care lucrează de acasă, ca urmare a creșterii costurilor la energie și internet per gospodărire.

Sunt incluse și măsuri de combatere a izolării pe care angajații care lucrează de acasă ar putea să o resimtă, iar companiile trebuie să organizeze întâlniri regulate față în față.

Cu toate acestea, unele elemente ale noilor reglementări nu au fost aprobate de parlamentul Portugaliei, cum ar fi „dreptul la deconectare” care permite personalului să închidă toate dispozitivele de lucru în afara orelor de program.

Ministrul Muncii și Securității Sociale din Portugalia, Ana Mendes Godinho, a declarat la o conferință săptămâna trecută că „munca la distanță poate schimba jocul”, dar trebuie reglementată această formă de muncă.

Ea a sperat, de asemenea, că protecția sporită a muncii va atrage mai mulți străini în țară.

„Considerăm Portugalia unul dintre cele mai bune locuri din lume în care acești nomazi digitali și lucrători la distanță pot alege să locuiască, vrem să-i atragem în Portugalia”, a spus Godinho.

Portugalia are deja o schemă de vize de rezident temporar, concepută pentru a atrage antreprenori și liber profesioniști. Insula portugheză Madeira are un „sat digital nomad”, cu Wi-Fi gratuit și facilități de birou.

Câteva alte țări au introdus așa-numitele „vize pentru nomazi digitali”, spre deosebire de permisele turistice standard, inclusiv Barbados și Croația.