Mauro De Mauro a fost ucis de Cosa Nostra? La o jumătate de secol de la dispariția jurnalistului de investigație italian, descoperirea unui cadavru într-o peșteră a masivului Etna a reînviat speranța de a rezolva un caz fascinant legat de mafia siciliană.

Mauro de MauroFoto: Captura video

Criminaliștii urmează să efectueze un test ADN pe cadavrul găsit în septembrie pe versanții Etnei de către un câine de urmă, în timpul unui exercițiu de salvare montană.

Anchetatorii au crezut mult timp că De Mauro, care investiga moartea suspectă a puternicului om de afaceri Enrico Mattei, a fost răpit și ucis de mafia siciliană, Cosa Nostra.

Jurnalistul a dispărut în septembrie 1970, la Palermo. Fiica sa Franca, una dintre ultimele persoane care l-au văzut în viață, a sunat la un număr dedicat al poliției după ce a citit știrile despre cadavrul găsit recent, despre care anchetatorii cred că este din anii `70.

Necunoscutul de pe Etna, care ar fi avut în jur de cincizeci de ani la momentul decesului, purta pantaloni de culoare închisă, cămașă cu dungi deschise, un pulover de lână, o cravată neagră, o haină verde închis, o pălărie de iarnă și cizme negre, potrivit presei.

Monede și o bucată de ziar, găsite lângă cadavru

Într-un videoclip postat săptămâna aceasta pe pagina de Facebook a salvamontiștilor, aceștia pot fi văzuți mergând printr-un tunel îngust, în pantă, până la peștera a cărei intrare este aproape ascunsă. Câinele este cel care a găsit cadavrul.

Lângă rămășițe a fost găsită o monedă din 1977, precum și o bucată de ziar din 1978, potrivit cotidianului La Sicilia - ambele fiind după dispariția lui De Mauro.

Fiica jurnalistului nu a recunoscut hainele, nici ceasul, dar a trecut mai bine de o jumătate de secol de la dispariția tatălui său, scrie publicația.

„Nu este sigură că sunt ale tatălui său, dar nu exclude. Nu-și amintește, cu o posibilă excepție, cea a pălăriei”, a explicat pentru AFP avocatul familiei De Mauro, Giuseppe Crescimanno. Este posibil ca jurnalistul să fi fost ținut de răpitori ani de zile și să fi primit haine noi. „Ne așteptăm să facă un test ADN”, a spus el.

Dacă expertiza confirmă că este într-adevăr De Mauro, este posibil ca acesta din urmă să fi murit după evadare.

Răpit cu câteva zile înainte de nunta fiicei

Oricare ar fi identitatea cadavrului, anchetatorii cred că bărbatul, în vârstă de cincizeci de ani și cu o înălțime de 1,70, a intrat singur în peșteră, dar i-a fost imposibil să iasă. Moartea lui nu pare să fi fost violentă, potrivit presei italiene.

De Mauro făcea investigații pentru filmul regizorului Francesco Rosi despre moartea lui Mattei, fondatorul companiei petroliere ENI, care a murit într-un accident de avion în 1962, provocat cel mai probabil de o bombă.

Șeful mafiei siciliene, Toto Riina, a fost judecat pentru uciderea lui De Mauro, dar a fost achitat din lipsă de probe.

Jurnalistul fusese răpit cu câteva zile înainte de nunta fiicei sale.

De Mauro și Franca se întorceau împreună acasă pe 16 septembrie 1970 când doi sau trei bărbați au apărut din senin și s-au urcat în mașina jurnalistului.

Vehiculul a demarat în trombă, iar De Mauro nu a mai apărut niciodată, potrivit cotidianului Giornale della Sicilia.

Principalii anchetatori în acest caz au fost uciși pe rând de mafie ani mai târziu. (sursa: AFP)