UE trebuie să se pregătească pentru o creștere a numărului de migranți care încearcă să intre în blocul comunitar, în timp ce mulți din Orientul Mijlociu vor continua să sosească prin Belarus, a declarat vineri Fabrice Leggeri, directorul agenției de frontieră a UE Frontex, relatează Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Putem vedea din analiza noastră de risc că toți factorii care au declanșat această criză sunt încă în vigoare și că lucrurile nu se mișcă sau nu se detensionează... Trebuie să fim pregătiți să facem față acestei situații pentru o lungă perioadă de timp”, a declarat Leggeri pentru Reuters într-un interviu.

Poliția de frontieră poloneză a declarat că peste 17.000 de încercări ilegale de a trece granița au fost făcute în octombrie, mai mult decât dublul numărului de încercări din septembrie, iar mii de migranți încă campează lângă granița Belarus cu Polonia.

Până în prezent, Polonia a refuzat sprijin suplimentar cu polițiști de frontieră Frontex, argumentând că are o forță proprie de frontieră suficient de mare pentru a face treaba. Guvernul a fost criticat pentru că nu a permis Frontex să ajute la rezolvarea crizei.

Leggeri a spus că Frontex discută despre schimbul de imagini satelitare suplimentare cu țara.

De asemenea, intenționează să ajute Polonia să returneze migranții în țările lor de origine, cum ar fi Irakul.