Proprietățile deținute de străini în Marea Britanie s-au dublat în ultimul deceniu, în special achizițiile din paradisuri fiscale sau din Asia, potrivit unui studiu publicat vineri de un think tank, relatează AFP.

LondraFoto: Pere Sanz | Dreamstime.com

Peste 247.016 titluri de proprietate din Anglia și Țara Galilor sunt înregistrate pe numele unor persoane cu adrese în străinătate, sau aproape 1% din toate proprietățile înregistrate, comparativ cu doar 0,4% în 2010, explică Centrul pentru Date Publice (CFPD).

Trei sferturi din proprietăți sunt deținute de persoane fizice cu adrese în doar 20 de țări, în principal dependențe ale coroanei și teritorii britanice de peste mări (Jersey, Guernsey, Insula Man și Insulele Virgine Britanice) considerate a fi paradisuri fiscale sau țări din Asia de Sud-Est sau Mijlociu și chiar țările vorbitoare de engleză.

Aceste investiții au contribuit probabil în mare măsură la creșterea prețurilor locuințelor în Anglia, care au crescut cu aproximativ 10% într-un an conform ultimelor cifre oficiale disponibile și care s-au triplat în zece ani.

În plus, piața imobiliară britanică și mai ales a Londrei este acuzată în mod regulat de ONG-urile anticorupție că este un „centru” al spălării banilor.

Centrul de date publice (CFPD), care pretinde a fi apolitic, s-a bazat pe date nepublicate de la Registrul britanic al cadastrului și proprietăților (HM Land Registry), obținute printr-o cerere de informații (cerere FOI).