Brutal, imprevizibil și capricios, președintele belarus Alexander Lukașenko nu încetează să testeze răbdarea Europei, oscilând la nevoie între Occident și Moscova, ale cărei rivalități le exploatează pentru a rămâne la putere, arată AFP într-o analiză.

Putin si Lukasenko la o plimbare cu iahtulFoto: Russian Government / Alamy / Profimedia Images

"Este imprevizibil. Foloseşte toate mijloacele tactice de care dispune", a declarat politologul Alexei Makarkine pentru AFP. „Dar este foarte previzibil din punct de vedere al strategiei: să te agăți de putere cu orice preț”.

„Migranții sunt unul dintre mijloacele de presiune”, adaugă politologul Konstantin Kalatchev.

„Arată Europei că este mai bine să nu o supărăm, că trebuie acceptată așa cum este”.

Pentru asta, "Lukașenko folosește mijloacele pe care le are la dispoziție. Este făcut totul pentru a atinge obiectivul: să reziste încă unul, doi, trei ani", adaugă analistul.

Săptămâna aceasta, relațiile dintre Minsk și Bruxelles, aflate deja la cel mai scăzut nivel, au devenit mai tensionate, președintele belarus amenințând Europa că va închide robinetele unui gazoduct major prin care trece gazul rusesc, în eventualitatea unor noi sancțiuni împotriva sa.

Această amenințare vine după ce Bruxelles-ul a acuzat Minskul că a organizat o criză migrațională la granița de est a Europei, în special prin eliberarea de vize pentru mii de migranți, pentru a se răzbuna pentru sancțiunile europene impuse regimului său de la mișcarea de reprimare a protestelor de contestare a sa în 2020.

Lukașenko apasă, astfel, acolo unde doare, Bătrânul Continent se confruntă deja cu un deficit de energie înainte de a intra în iarnă. Dar încearcă să facă de rușine Europa și pe un punct sensibil, imigrația.

Lukașenko ”se agață”

La putere de aproape trei decenii, președintele belarus exploatează rivalitatea lor geopolitică dintre Rusia și Uniunea Europeană pentru a rămâne la conducere fără a se transforma într-un simplu vasal al Moscovei. S-a apropiat când de o parte, când de cealaltă după propriul interes.

Relațiile dificile dintre cel ce este adesea numit „ultimul dictator al Europei”, ultimul de pe continent care a menținut pedeapsa cu moartea în țara sa, și Bruxelles au fost în proces de îmbunătățire până de curând.

Dar în 2020, realegerea sa contestată pentru un al șaselea mandat a declanșat o mișcare de protest fără precedent, pe care Alexander Lukașenko nu a ezitat să o înlăture brutal.

Bărbatul, capricios și adept al declarațiilor tăioase, își afișează apoi Kalașnikovul în mână și descrie zecile de mii de manifestanți drept „șobolani”.

După luni de represiune, acest bărbat cu mustață cu o construcție impunătoare strigă: „Nu am decât Belarusul, mă agăț de ea și o țin”.

De atunci, Occidentul i-a contestat legitimitatea și a impuns țării mai multe sancțiuni. Fără a reuși să țină înăbușe această mișcare a mers mai departe. În luna mai, Minskul a redirecționat un avion comercial pe ruta Atena-Vilnius pentru a aresta un jurnalist de opoziție aflat la bord, stârnind proteste internaționale.

Supărând Rusia, și-a atras totodată și respectul

Prins între sancțiunile europene și ambițiile Moscovei de o mai bună integrare a Belarusului cu Rusia, Alexander Lukașenko și-a menținut independența țării sale, refuzând să cedeze Europei la fel de mult ca și lui Vladimir Putin.

Are particularitatea de a fi atât cel mai apropiat, cât și cel mai turbulent dintre aliații lui Putin.

În ultimele zile, Minsk a căutat să implice Rusia în criza migrației, în timp ce vocile europene îl acuză pe președintele rus că se află la originea acestei situații.

Moscova, la rândul ei, își arată sprijinul, dar pare reticentă să se angajeze în această nouă criză.

În urma amenințărilor sale de a întrerupe livrările de gaz către Europa, Kremlinul s-a grăbit să declare că vor continua. Rusia "este şi va rămâne o ţară care îşi îndeplineşte toate obligaţiile privind livrarea de gaz către consumatorii europeni", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Și dacă depășește Europa, această strategie a lui Lukașenko pare să fie recompensată în termeni de recunoaștere din partea Rusiei, în ciuda cotei sale de supărări.

Alexander Lukașenko „va lupta până la capăt”, a spus domnul Makarkine, „a câștigat respect din partea Moscovei în ultimul an. Este un + om adevărat +, nu un slab (...), nu a fugit”.

„Principalul merit pe care îl poate avea este menținerea suveranității Belarusului”, notează analistul Konstantin Kalatchev. „În asta seamănă cu Putin”.

Citește și:

"Voi sta în frig toată iarna dacă trebuie. Sper la Germania”: Reportaj la bordul unui avion care transportă migranți irakieni în Belarus