Rusia a afirmat joi că a ridicat de la sol un avion de vânătoare pentru a intercepta un avion spion britanic care acţiona în apropierea peninsulei Crimeea, anexată de Moscova de la Ucraina în 2014.

HotNews.roFoto: Hotnews

Conform Reuters și Agerpres, Ministerul rus al Apărării a transmis că incursiunea britanică face parte dintr-o intensificare mai amplă a activităţii militare a Statelor Unite şi aliaţilor în regiunea Mării Negre, situaţie de care preşedintele Vladimir Putin i s-a plâns cancelarului german Angela Merkel în discuţia telefonică avută joi.

Potrivit ministerului, un avion Suhoi SU-30 a fost ridicat de la sol pentru a intercepta un avion britanic de recunoaştere Boeing RC-135 care încerca să se apropie de Crimeea. Avionul britanic şi-a schimbat direcţia de zbor după ce aparatul Suhoi SU-30 s-a apropiat de el.

Potrivit Kremlinului, Putin i-a transmis lui Merkel că acţiunile Occidentului în regiunea Mării Negre sunt destabilizatoare, periculoase şi provocatoare.

În comunicatul Ministerului Apărării se spune că activitatea crescută a NATO a implicat două nave de război americane, aviaţie strategică şi patru avioane spion ale NATO, inclusiv cel britanic, în ultimele 24 de ore.

Comunicatul menţionează o posibilă tentativă a NATO de recunoaştere într-un potenţial teatru de război, care ar putea fi de ajutor în cazul în care Ucraina ar încerca să recupereze prin forţă regiunea estică Donbas, aflată din 2014 sub controlul separatiştilor pro-ruşi.

Două nave militare ruse au urmărit navele americane, a mai indicat ministerul.