Prințul Harry a declarat marți că l-a „avertizat” pe șeful Twitter că platforma sa joacă un rol periculos în mobilizarea extremiștilor pro-Trump, cu o zi înainte de revoltele Capitoliului de la Washington din 6 ianuarie, potrivit AFP.

Prințul Harry și Meghan, ducele și ducesa de SussexFoto: princeofwales.gov.uk

„Am făcut schimb de e-mailuri cu Jack (Dorsey)”, a spus prințul britanic în cadrul unei conferințe online organizate de Wired, o revistă americană specializată în tehnologii.

„L-am avertizat că platforma lui le permitea (utilizatorilor) să dea o lovitură de stat”, a continuat el. „Acest e-mail a fost trimis cu o zi înainte și de atunci nu am mai primit răspunsuri.”

La sfârșitul anului 2020, zvonul fals despre alegeri trucate, lansat de fostul președinte american Donald Trump, a alimentat furia multor conservatori și conspiraționiști.

Sute de persoane au invadat Congresul în timpul certificării victoriei lui Joe Biden pe 6 ianuarie. Cinci persoane au fost ucise în timpul sau la scurt timp după atac.

În acest proces, Facebook, Twitter și alte platforme majore l-au interzis pe Donald Trump și mișcările extremiste implicate în revolte.

Toți, conștienți de riscuri, luaseră deja măsuri pentru a încerca să stopeze dezinformarea și recrutarea de către organizațiile de extremă dreaptă. Ele au fost considerate în mare parte insuficiente de mulți aleși și ONG-uri.

Twitter a refuzat să comenteze afirmațiile prințului Harry.

"Internetul devine o groapă de ură, dezbinare și minciuni. Acest lucru nu este normal. Mai ales pentru oricine are copii", a continuat Harry în timpul unei discuții despre dezinformare.

„Ca oameni, ca indivizi cu capacitatea de a face alegeri și de a lua decizii, s-ar putea să-și facă mai multe griji cu privire la siguranța oamenilor”, a spus el.

Prințul Harry, al șaselea în ordinea succesiunii la tron, și soția sa Meghan Markle s-au retras din monarhia britanică în 2020.

S-au mutat în Los Angeles și au semnat contracte profitabile, inclusiv cu Netflix și Apple TV +. Harry a acceptat, de asemenea, un post de conducere la o companie de coaching din San Francisco.

În martie 2021, au zguduit coroana într-un interviu acordat lui Oprah Winfrey.

Uneori emoționată până la lacrimi, Meghan Markle a spus în special că a fost chinuită de gânduri sinucigașe și că au fost întrebări în cadrul familiei regale cu privire la culoarea pielii fiului lor Archie în timpul sarcinii sale.