Odată cu era telefoanelor mobile, celebrele cabine telefonice publice de culoare roșie din Marea Britanie au fost uitate de autorități, dar acum mii de cabine vor fi în sfârșit întreținute, mai ales în mediul rural, a anunțat, marți, autoritatea de telecomunicații, potrivit AFP.

Cabina telefonicaFoto: Flickr

Odinioară omniprezente în peisajul Regatului Unit, celebrele telefoane roșii cu plată au ajuns acum la aproximativ 21.000 de bucăți la nivel național, când 96% din populația Regatului are un telefon mobil. Operatorul BT le evaluează în prezent pe cele care nu mai sunt utile și vor fi scoase din funcțiune.

Autoritatea de reglementare, Ofcom, a anunțat marți noi reguli care ar trebui să protejeze „aproximativ 5.000 de cabine telefonice din Marea Britanie”.

  • Acestea vor fi păstrate dacă locația lor nu este acoperită de cele patru rețele de telefonie mobilă,
  • dacă acolo au fost efectuate peste 52 de apeluri în ultimele douăsprezece luni
  • dacă circumstanțe excepționale justifică menținerea acestora.
  • În cazul în care cabina este situată într-un loc în care sunt frecvente accidente sau încercări de sinucidere, aceasta va fi de asemenea întreținută.

"Unele dintre cabinele telefonice pe care intenționăm să le protejăm sunt folosite pentru a efectua un număr relativ mic de apeluri. Dar dacă oricare dintre aceste apeluri este de la un copil aflat în dificultate, o victimă a unui accident sau o persoană care intenționează să se sinucidă, acest telefon public poate servi drept colac de salvare într-un moment în care este mare nevoie”, a declarat Selina Chadha, directorul de conectivitate al Ofcom, într-un comunicat.

"De asemenea, dorim să ne asigurăm că persoanele fără acoperire mobilă, adesea din zonele rurale, pot efectua în continuare apeluri. În același timp, intenționăm să dotăm noile cabine telefonice cu WiFi gratuit și încărcătoare."

Alte cabine vor avea o a doua viață.

În ultimii ani, peste 6.000 de cabine telefonice dezafectate au fost transformate în biblioteci, adăpostind defibrilatoare sau chiar bancomate.