​Cincisprezece. Acesta este numărul de prim-miniștri britanici primiți la Palatul Buckingham de regina Elisabeta a II-a de-a lungul a aproape 70 de ani de domnie. Monarhul britanic a pus întotdeauna imparțialitatea sa deasupra propriilor simpatii și a jocurilor de culise. Însă Meghan Markle a zdruncinat complet neutralitatea dragă reginei, scrie La Libre Belgique.

Meghan MarkleFoto: MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Iar nora reginei Elisabeta a II-a își asumă pe deplin atitudinea. „Sunt Meghan, ducesa de Sussex”: un apel telefonic a făcut furori de ambele maluri ale Atlanticului.

După o primă scrisoare deschisă adresată Congresului de la Washington, fosta actriță în vârstă de 40 de ani, a sunat-o direct pe senatoarea republicană Shelley Moore Capito pentru a influența instituirea „concediului parental la nivel național” în Statele Unite.

„Numărul a fost ascuns”, a relatat legiuitoarea republicană pentru Politico.

„Senatoarea Capito?”, a întrebat vocea de la telefon. „Aceasta este Meghan, ducesa de Sussex”.

„M-am întrebat de unde a primit numărul meu”, a relatat Capito, „fericită” că a avut ocazia să interacționeze cu soția prințului Harry.

Însă faptul că își folosește titlul nobiliar în acest fel i-a indignat pe unii politicieni și comentatori.

Afront la adresa reginei Elisabeta a II-a

„Noua ingerință a doamnei Markle în politica americană mă face să mă întreb de ce familia regală nu îi ia pur și simplu titlul oficial ei și lui Harry”, a declarat congresmenul republican Jason Smith pentru Daily Mail.

Publicația britanică relatează că Meghan Markle a mai contactat cel puțin încă o aleasă a Partidului Republican, senatoarea Susan Collins din Maine, cunoscută pentru pozițiile sale moderate.

„Nu ar trebui să se implice în politică” sau chiar „comportamentul ei este scandalos” sunt doar câteva din titlurile din presa britanică.

Intervievată de New York Times pe 9 noiembrie, Markle a revenit la lobby-ul său controversat.

„Sincer, nu văd asta ca pe un subiect politic. Există un precedent în familia soțului meu, Familia Regală, de a rămâne în afara politicii. Din perspectiva mea, este un caz umanitar” , a spus ducesa de Sussex.

Palatul Buckingham știe la ce să se aștepte pe viitor, scriu jurnaliștii de la Le Libre.

Citește și: