Un Apple-1, primul model de computer comercializat de compania Apple, în anul 1976 , și din care au mai rămas doar câteva zeci de exemplare în toată lumea, a fost vândut marți la licitație pentru 400.000 de dolari, transmite AFP.

Apple-1Foto: johnmoran.com

Calculatorul, în stare de funcționare și cu atât mai rar cu cât are o carcasă din lemn exotic, a fost estimat între 400.000 și 600.000 de dolari de către John Moran, care a organizat licitația din Monrovia, în apropiere de Los Angeles.

Un Apple-1 ca acesta a fost vândut cu peste 900.000 de dolari în 2014 de către Bonhams.

Compania fondată de Steve Wozniak și Steve Jobs a construit în total doar 200 de Apple-1, toate asamblate manual în casa lui Jobs, majoritatea fiind vândute la vremea respectivă cu 666,66 dolari.

Potrivit expertului Corey Cohen, până în prezent au fost identificate 60 de Apple-1, dar doar 20 dintre ele mai sunt încă în funcțiune.

Exemplarul este cu atât mai original cu cât are o carcasă realizată din lemn exotic, koa, originar din Insulele Hawaii. Există doar șase exemplare cunoscute de Apple-1 cu carcasă de koa, conform catalogului John Moran.

În 1976, Apple-1 a fost unul dintre primele modele de calculatoare personale (în special cu componente deja lipite pe placa de bază), dar erau adesea vândute fără carcasă sau tastatură.

Cel scos la vânzare marți a fost cumpărat de un profesor de la Chaffey College la vremea respectivă. Acesta l-a vândut în 1977 unuia dintre studenții săi, care l-a păstrat până acum.