Comisia Camerei Reprezentanților din SUA care investighează atacul de la Capitoliu poate avea acces la dosarele fostului președinte Donald Trump de la Casa Albă, a decis marți un judecător federal, într-o victorie clară pentru capacitatea de control a Congresului american, transmite Reuters.

Discursul de ramas bun al lui Donald TrumpFoto: DVIDS

Judecătoarea districtuală americană Tanya Chutkan din Columbia a respins un argument al avocaților lui Trump, potrivit căruia înregistrările telefonice, registrele de vizitatori și alte documente ale Casei Albe ar trebui să nu fie date comisiei.

"Deși sunt ample, aceste cereri, precum și fiecare dintre celelalte solicitări făcute de comisie, nu depășesc competențele legislative ale comisiei", a declarat Chutkan în decizia sa.

Trump a susținut că materialele solicitate de comisia Camerei Reprezentanților sunt acoperite de o doctrină juridică cunoscută sub numele de privilegiul executiv, care protejează confidențialitatea unor comunicări ale Casei Albe.

El a solicitat o ordonanță care să oprească Arhivele Naționale, o agenție federală care deține dosarele sale de la Casa Albă, să răspundă pozitiv cererilor comisiei pentru sute de pagini de documente.

Trump a depus rapid o notificare în instanță, indicând că va face apel la noua decizie.

Comitetul a declarat că are nevoie de materialele solicitate pentru a înțelege rolul pe care Trump l-ar fi putut juca în instigarea revoltei.

Trump a ținut un discurs incendiar înainte de asaltul asupra Capitoliului, repetând afirmațiile sale false că alegerile din noiembrie 2020 i-au fost furate prin fraudă electorală generalizată și îndemnându-și susținătorii să meargă la Capitoliu și să "lupte ca naiba" pentru a "opri furtul".

Susținătorii săi au luat cu asalt Capitoliul într-o încercare eșuată de a împiedica Congresul să certifice în mod oficial victoria electorală a lui Biden. Democratul a preluat funcția pe 20 ianuarie.

Aproximativ 700 de persoane se confruntă cu acuzații penale în urma revoltei.