Președintele Emmanuel Macron a anunțat marți că Franța va construi noi reactoare nucleare pe teritoriul său, amânând totuși detaliile, potrivit AFP.

Emmanuel MacronFoto: FREDERICK FLORIN / AFP / Profimedia

„Vom relansa, pentru prima dată în zeci de ani, construcția de reactoare nucleare în țara noastră și vom continua să dezvoltăm energiile regenerabile”, a spus el într-un discurs televizat.

El nu a dat însă mai multe detalii deocamdată asupra graficului sau asupra tipului de reactor avut în vedere sau asupra amplasării instalaţiilor.

Aceasta „pentru a garanta independența energetică a Franței, pentru a garanta furnizarea de energie electrică țării noastre și pentru a ne atinge obiectivele, în special neutralitatea carbonului în 2050”, a argumentat el.

Franța, care își extrage cea mai mare parte a energiei electrice din energia nucleară, construiește în prezent un singur reactor nuclear nou, Flamanville EPR (Manche, vest), ale cărui lucrări au început în 2007 încă nu au fost finalizate după multe întârzieri și costuri suplimentare.

Dar intenționează să construiască șase EPR-uri suplimentare, iar compania de electricitate EDF a depus un dosar guvernului în primăvară privind fezabilitatea și condițiile unui astfel de program. Președintele Macron a anunțat recent și investiții în viitoare reactoare mici (SMR), dar al căror orizont este mai îndepărtat decât cel al EPR, ale căror copii sunt deja în serviciu în China.

Energia nucleară este una dintre temele campaniei pre-prezidențiale din 2022, unii candidați susținând o ieșire mai mult sau mai puțin rapidă (ecologisti sau rebeli), în timp ce alții (în special de dreapta și de extrema dreaptă dar și de Partidul Comunist) sunt în favoarea acestei energii.

„Dacă vrem să plătim pentru energia noastră la tarife rezonabile și să nu depindem de țări străine, trebuie să continuăm să economisim energie și să investim în producerea de energie fără carbon pe solul nostru”, a spus Emmanuel Macron.