Peste 25% dintre parlamentarii britanici conservatori au un al doilea job la diverse firme care activează într-o serie de domenii- de la jocuri de noroc la servicii medicale private, câștigând milioane de lire sterline, arată o analiză făcută de jurnaliștii de la The Guardian.

LondraFoto: Pere Sanz | Dreamstime.com

Cotidianul britanic dezvăluia recent, în plin scandal politic legat de parlamentarul conservator Owen Paterson, care a fost nevoit să demisioneze, că peste 30 de parlamentari fac consultanță politică în condițiile în care legislația interzice activitățile de lobby în cazul membrilor parlamentului, cu câteva excepții, aceștia riscând să fie anchetați.

Legislația are însă și unele scăpări care lasă locul unor interpretări atunci când vine vorba despre acordarea de consultanță politică unor firme. Laburiștii au propus, fără succes, introducerea în legislație a interdicției de a avea un al doilea job, motivând că indemnizațiile parlamentarilor sunt mari, iar exercitatea mandatului ar trebui să fie singura ocupație a celor care sunt suficient de ”norocoși” să fie aleși pentru a reprezenta interesul public.

Aleșii sunt obligați să depună declarație de avere și de interese, acestea fiind centralizate în registrul de interese consultat de The Guardian.

Astfel, peste 90 din 360 de parlamentari conservatori au mai multe joburi pe lângă cea de la Parlament, în timp ce doar 3 laburiști se află în această situație. 86% dintre cei care exercită și alte activități sunt bărbați, majoritatea mai în vârstă, iar cei care au declarat cele mai mari venituri sunt foști membri ai guvernului.

Nou scandal

Pe de altă parte, tabloidul Daily Mail a dezvăluit marţi că deputatul conservator britanic Geoffrey Cox a fost angajat, în timpul mandatului, într-un paradis fiscal din Caraibe., transmite AFP citată de Agerpres. Cox a câştigat circa 900.000 de lire sterline (peste un milion de euro) în calitate de consilier al guvernului Insulelor Virgine Britanice.

Timp de o lună, el s-a aflat la peste 6000 de kilometri de circumscripţia sa şi a votat în parlamentul de la Londra de la distanţă.

Noul scandal a apărut după ce guvernul conservator condus de premierul Boris Johnson a stârnit deja indignare printr-o tentativă de a modifica regulile parlamentare pentru a evita sancţionarea deputatului Owen Paterson implicat în activităţi de lobby. Johnson a fost criticat şi pentru că nu a participat la dezbaterea pe această temă convocată de urgenţă, luni, în parlament.

Cox nu a comentat informaţiile din presă. Ministrul justiţiei, Dominic Raab, a dat însă asigurări la postul de radio Times că există reguli stricte privind locurile de muncă suplimentare ale deputaţilor, iar în cazul lui Cox, a fost vorba de o activitate legitimă, deoarece acesta şi-a completat corect declaraţia de interese.

"Crucială este transparenţa legată de orice interese externe şi până la urmă alegătorii sunt cei care vor decide la urne" dacă îi mai acordă încredere deputatului, a susţinut ministrul într-o declaraţie pentru BBC.