Ofițerii de poliție ar trebui să fie prezenți la toate filmările care folosesc arme de foc, a spus actorul Alec Baldwin, care a ucis accidental o regizoare luna trecută în timp ce repeta o scenă de film cu o armă despre care i s-a spus că este inofensivă, potrivit AFP.

Alec BaldwinFoto: Matt Agudo / Shutterstock Editorial / Profimedia

„Fiecare film sau filmare de televiziune care folosește arme de foc ar trebui să aibă pe platou un ofițer de poliție plătit de producție pentru a asigura siguranța armelor”, a scris Alec Baldwin pe Twitter.

Pe 21 octombrie, regizoarea de imagine pentru westernul „Rust”, Halyna Hutchins, a fost rănită mortal de un foc de armă tras de actorul american, care repeta o scenă în care trebuia să-și scoată arma.

Arma i-a fost prezentată ca fiind „rece”, ceea ce înseamnă că ar trebui să fie inertă și inofensivă în jargonul filmului. Dar conținea muniție adevărată.

Armuriera Hannah Gutierrez-Reed, responsabilă cu armele de foc de pe platou, a spus că nu cunoaște prezența muniției reale, teoretic interzisă de la filmare de reguli foarte stricte din industrie.

Ancheta polițienească este încă în desfășurare, iar urmărirea penală nu este exclusă dacă este stabilită răspunderea.

Alec Baldwin, care este și producător al filmului „Rust”, deplânsese acest „accident” care avea, potrivit lui, „o șansă la un trilion” să se producă. Actorul american spune că nu poate comenta faptele în sine în timp ce ancheta este în derulare.

De la această dramă, vocile s-au înmulțit pentru a cere un control mai bun al armelor de foc pe platourile de filmare sau chiar abandonarea lor totală în favoarea armelor false și a efectelor speciale adăugate mai târziu.

O petiție în acest sens a strâns luni 110.000 de semnături și actorul vedetă Dwayne Johnson, unul dintre cei mai bine plătiți din lume, s-a angajat săptămâna trecută să nu mai folosească arme de foc reale în filmele sale.