Episcopii Franței au decis luni să înființeze un organism național responsabil cu despăgubirea victimelor violenței sexuale de la caz la caz, prezidat de o avocată, a anunțat reprezentantul lor, episcopul Éric de Moulins-Beaufort, relatează AFP. Fondul de despăgubiri pentru victimele infracțiunilor împotriva copiilor va fi alimentat prin renunțarea la bunuri imobiliare sau „se poate contracta un împrumut pentru a anticipa nevoile”.

episcop Eric de Moulins-BeaufortFoto: Captura YouTube

După ce au recunoscut „responsabilitatea instituțională” a Bisericii în aceste acte de pedofile și „dimensiunea lor sistemică”, cei 120 de prelați adunați de marți la Lourdes, un loc de pelerinaj catolic din sud-vestul țării, au convenit asupra modalităților de despăgubire a victimelor.

Un „organism național independent pentru recunoaștere și reparare” va fi înființat pentru a investiga cererile victimelor violenței sexuale, a declarat presei președintele Conferinței Episcopilor Franței (CEF), episcopul Eric de Moulins-Beaufort.

Acesta va fi condus de Marie Derain de Vaucresson, o fostă avocată a copiilor, care va constitui „echipa ei după bunul plac pe modelul comisiei Sauvé”, a spus el.

Comisia, condusă de Jean-Marc Sauvé, a zguduit întreaga instituție publicând luna trecută raportul său care dezvăluie amploarea pedofiliei din cadrul Bisericii timp de 70 de ani. Ea estimează că 330.000 de persoane cu vârsta de peste 18 ani au fost supuse violențelor sexuale din 1950, când erau minori, de către clerici sau persoane asociate Bisericii.

Marie Derain de Vaucresson, directoare în cadrul Ministerului Justiției a cărui misiune începe imediat, „va stabili regulile de funcționare ale acestei comisii și îi vom (...) pune la dispoziție mijloacele pentru îndeplinirea acestei misiuni (...) și despăgubiri individualizate pentru victime', a adăugat el.

Pentru aceasta, episcopii au decis să alimenteze fondul de despăgubiri pentru victimele infracțiunilor împotriva copiilor prin renunțarea la bunuri imobiliare. În plus, dacă este necesar, „se poate contracta un împrumut pentru a anticipa nevoile”, potrivit episcopului de Moulins-Beaufort.

Citește și: