O campanie de imunizare a copiilor împotriva poliomielitei a fost lansată luni în Afganistan, prima sub regimul talibanilor care s-au opus ei înainte de a reveni la putere, a declarat un oficial guvernamental, relatează AFP.

Foto:

Inițiat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Unicef, acesta va dura patru zile și are ca scop imunizarea a 10 milioane de copii sub 5 ani, inclusiv 4 milioane care trăiesc în regiuni inaccesibile anterior din cauza violenței.

"De data aceasta, sperăm să ajungem în zone în care nu am putut ajunge în campaniile anterioare de vaccinare. Este încă dificil, dar suntem optimişti", a declarat pentru AFP doctorul Gula Khan Ayub, directorul naţional responsabil cu imunizarea.

"Avem sprijinul deplin al conducerii talibanilor de data aceasta. Femeilor li se va permite să lucreze alături de colegii lor de sex masculin", a spus el.

Aceasta este o schimbare radicală a poziției talibanilor: înainte de a reveni la putere în luna august ei s-au opus uneori cu înverșunare vaccinării, când luptau cu guvernul pro-occidental.

Unii au interzis atunci autorităților să desfășoare campanii de vaccinare din ușă în ușă în zonele aflate sub controlul lor, considerând că este un complot occidental de sterilizare a copiilor musulmani.

De trei ani nu s-a desfășurat nicio campanie națională în Afganistan, din cauza acestor opoziții și a luptelor din anumite teritorii care erau în afara controlului guvernului.

După revenirea la putere a talibanilor, discuțiile dintre talibani și ONU au permis înființarea acestei campanii, „un pas extrem de important”, salutase OMS în octombrie.

De asemenea, s-a ajuns la un acord pentru o altă campanie de vaccinare pentru luna decembrie, care va începe în același timp cu o operațiune similară în Pakistanul vecin.

Afganistan și Pakistan sunt singurele două țări din lume în care poliomielita, o boală foarte contagioasă care poate provoca paralizii ireversibile în câteva ore, rămâne endemică, în special din cauza neîncrederii în vaccinare.