Directorul general al Tesla, Elon Musk, și-a întrebat sâmbătă, într-un sondaj pe Twitter, cei 62,5 milioane de urmăritori, dacă ar trebui să vândă 10% din acțiunile sale Tesla, transmite Reuters.

Elon MuskFoto: Dreamstime.com

Cea mai bogată persoană din lume anunțase anterior că s-ar putea confrunta cu o impunere fiscală "masivă" în acest an, deoarece trebuie să exercite un număr mare de opțiuni pe acțiuni care vor ajunge la scadență anul viitor.

"Rețineți, nu iau vreun salariu în numerar sau vreun bonus de nicăieri. Am doar acțiuni, prin urmare, singura modalitate prin care pot plăti personal impozite este să vând acțiuni", a declarat Musk pe Twitter, sâmbătă.

"În ultima vreme se vorbește mult despre câștigurile nerealizate ca fiind un mijloc de evitare a impozitelor, așa că propun să vând 10% din acțiunile mele Tesla", a spus el, referindu-se la o "taxă a miliardarilor" propusă de democrați.

Musk a criticat propunerea de taxă, care ar afecta 700 de miliardari și ar impune taxe pentru câștigurile de capital pe termen lung asupra activelor tranzacționabile pe bursă, indiferent dacă acestea au fost sau nu vândute.

O zecime din acțiunile Testa echivalează cu 21 miliarde de dolari

Musk a declarat că va respecta rezultatele sondajului, indiferent de rezultatul acestuia.

Sondajul a primit aproape 2 milioane de răspunsuri în șapte ore după ce l-a postat, 55% dintre respondenți aprobând propunerea de vânzare a acțiunilor.

Sondajul este programat să se încheie duminică, în jurul orei 15.00 ET (22.00 ora României).

Participația lui Musk la Tesla era de aproximativ 170,5 milioane de acțiuni la 30 iunie, iar vânzarea a 10% din acțiunile sale i-ar aduce aproape 21 de miliarde de dolari, pe baza cotației de la închiderea de vineri, potrivit calculelor Reuters.

Le poate cumpăra de 200 de ori mai ieftin decât de pe bursă

Musk are o opțiune de cumpărare a 22,86 milioane de acțiuni la 6,24 dolari fiecare, care expiră pe 13 august anul viitor, potrivit unui document depus de Tesla. Prețul de închidere al acțiunii Tesla a fost vineri de 1.222,09 dolari.

În septembrie, Musk a declarat că este posibil să plătească impozite de peste jumătate din câștigurile pe care le-ar obține în urma exercitării opțiunilor.

De asemenea, el a respins posibilitatea ca el să ia împrumuturi cu acțiunile sale Tesla drept garanție. "Acțiunile nu cresc întotdeauna. Ele și coboară", a spus el.

Unii membri ai consiliului de administrație al Tesla, inclusiv fratele său Kimbal Musk, au vândut un număr mare de acțiuni după ce acțiunile Tesla au atins un nivel record la sfârșitul lunii octombrie.

"Vedem cum masele de pe Twitter decid”

Musk a declarat recent pe Twitter că va vinde 6 miliarde de dolari în acțiuni Tesla și îi va dona Programului Alimentar Mondial, cu condiția ca organizația să dezvăluie mai multe informații despre modul în care și-a cheltuit banii.

Tweetul său a ridicat unele sprâncene în lumea finanțelor.

"Vedem cum masele de pe Twitter decid rezultatul unei aruncări de monedă de 25 de miliarde de dolari", a scris pe Twitter investitorul de risc Chamath Palihapitiya.

"Aștept cu nerăbdare ziua în care cea mai bogată persoană din lume care plătește niște taxe nu depinde de un sondaj pe Twitter", a scris pe Twitter economistul Gabriel Zucman, de la Berkeley.