Marina SUA își va boteza una dintre navele sale sâmbătă după Harvey Milk, un celebru activist gay asasinat în 1978 la San Francisco, care a servit el însuși în Marină în timpul războiului din Coreea, potrivit AFP.

Harvey MilkFoto: YouTube

Ceremonia va avea loc în San Diego, sudul Californiei, în prezența lui Stuart Milk, nepotul bărbatului care devenise primul consilier public gay din California.

El va fi însoțit în special de secretarul Marinei, Carlos del Toro, și Paula Neira, care a fost prima persoană transgender care a obținut de la Marina SUA dreptul ca numele său să fie modificat în cazierul militar, în urma unei proceduri în justiție.

Doamna Neira, acum șefa unui program medical pentru persoanele transgender la renumitul Centru Johns Hopkins, va boteza „USNS Harvey Milk” prin spargerea tradiționalei sticle de șampanie de carena navei.

„Lideri precum Harvey Milk au fost cei care ne-au învățat că diversitatea contribuie la forța și determinarea națiunii noastre”, scrie Carlos Del Toro într-o declarație.

„Nu există nicio îndoială că marinarii care se vor afla la bordul acestei nave se vor inspira din viața lui Milk și moștenirea lui”, a adăugat secretarul Marinei.

Născut în 1930 la New York, Harvey Milk s-a înrolat în Marina SUA în timpul războiului din Coreea (1950-1953) și a servit ca scafandru.

În 1955, fusese demobilizat cu gradul de locotenent și ulterior considerat a fi fost victima unei epurări efectuate împotriva homosexualilor, versiune pusă la îndoială de unii.

Milk s-a mutat apoi la San Francisco, unde a intrat în politică și a activat pentru drepturile homosexualilor în anii 1970.

A fost ales în consiliul municipal al orașului în 1977 și asasinat în anul următor împreună cu primarul George Moscone.

Acesta nu este primul omagiu oficial adus lui Milk de Statele Unite: în 2014, American Post a emis un timbru cu efigia sa.

Viața lui Harvey Milk a fost adusă pe ecrane în 2008 de regizorul Gus Van Sant cu Sean Penn în rol principal, care a câștigat Oscarul pentru cel mai bun actor pentru interpretarea sa.