Controversatul profesor doctor francez Didier Raoult, acuzat că a încălcat codul de etică medicală prin promovarea hidroxiclorochinei împotriva Covid-19, s-a confruntat vineri cu colegii săi în cadrul unei audieri disciplinare, potrivit AFP.

Plaquenil (Hidroxiclorochina)Foto: Profimedia Images

Specialistul în boli infecțioase, în vârstă de 69 de ani, a fost audiat la Bordeaux de o cameră de disciplină a Ordinului Medicilor din Franța, care examinează în special două plângeri împotriva sa pentru încălcarea obligației de confraternitate și pentru folosirea unor tratamente care nu au fost validate.

Practicianul din Marsilia este acuzat că a promovat hidroxiclorochina pentru tratarea Covid-19, „fără date științifice stabilite”, care seamănă cu „șarlatanismul”, că și-a asumat „riscuri imprudente” prin tratarea pacienților cu acest tratament „nedovedit de știință”, a detaliat raportorul camerei de disciplina.

„Aducem succesul la judecată”, s-a apărat specialistul în boli infecțioase, în vârstă de 69 de ani.

Când a ajuns, directorul Institutului Spitalului Universitar de Infecții din Mediterana (IHU) i-a salutat în tăcere, cu un semn din cap, pe cei treizeci de manifestanți care veniseră să-l susțină și să-l aplaude. „Raoult, farul nostru în noapte”, scria pe pancartele care mărturiseau popularitatea medicului în rândul „antisistemului”.

Timp de aproape trei ore, camera de disciplină, prezidată de un magistrat administrativ asistat de opt medici, a examinat două plângeri depuse la sfârșitul anului 2020 de Ordre des médecins des Bouches-du-Rhône (departamentul din sud) și de Consiliul național al Ordinul Medicilor (Cnom), pe baza mai multor rapoarte ale profesioniștilor și persoanelor fizice împotriva lui Didier Raoult.

„Medicii sunt cei care se plâng de noi, nu pacienții”, a spus Didier Raoult, asigurând că a primit „peste 600.000 de pacienți” în cadrul IHU în perioada crizei de sănătate, „fără nicio plângere”.

În fața colegilor săi, profesorul și-a apărat „succesul” tratamentului său în ciuda lipsei de efect dovedit și astăzi.

Camera de disciplină, prezidată de un magistrat administrativ, poate decide asupra sancțiunilor împotriva specialistului în boli infecțioase din Marsilia, de la o simplă avertizare la suspendarea temporară.

Acesta trebuie să pronunțe decizia între 15 zile și opt săptămâni de la audiere.