Curtea Supremă olandeză a anulat vineri o sentință arbitrală de 50 de miliarde de dolari, sumă pe care Rusia fusese obligată să o plătească acționarilor fostului producător de petrol Iukos, retrimițând cazul în faza recurs și ceea ce înseamnă că urmează și mai mulți ani de litigii, transmite Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Iukos s-a prăbușit în 2006, după ce magnatul petrolier Mihail Hodorkovski s-a certat cu liderul rus Vladimir Putin, iar guvernul a început să ceară miliarde de dolari pentru presupuse impozite restante, ceea ce a dus în cele din urmă la confiscarea companiei de către stat.

Miliardarul Khodorkovski, aflat în exil, a petrecut 10 ani în închisoare după ce a fost condamnat pentru evaziune fiscală și fraudă, acuzații pe care le-a negat, iar în prezent locuiește la Londra. El nu este parte în acest caz.

Decizia a venit după 7 ani, urmează alți ani de litigii

Decizia de vineri a venit după șapte ani de dispute juridice în instanțele olandeze, în urma unei hotărâri a unui tribunal de arbitraj din 2014, care a constatat că Moscova și-a încălcat obligațiile internaționale prin acțiunile menite să ducă la falimentul Iukos, cea mai mare companie petrolieră din Rusia la cel moment.

A fost pentru a doua oară când judecătorii olandezi au anulat sentința, după ce Tribunalul districtual din Haga a respins-o în 2016, pentru ca apoi să o vadă reimpusă în apel.

Trimiterea cauzei înapoi la o instanță inferioară din Olanda va aduce probabil ani de litigii suplimentare în acest caz care implică cea mai mare hotărâre arbitrală cunoscută de până acum.

Majoritatea activelor Iukos au fost absorbite de producătorul rus de petrol Rosneft, iar foștii acționari Iukos, inclusiv partenerul de afaceri al lui Hodorkovski și fost director executiv al Iukos, Leonid Nevzlin, au înaintat un proces de recuperare a activelor lor la Curtea Permanentă de Arbitraj (PCA) cu sediul la Haga, de unde a continuat prin sistemul juridic olandez.

Doar unul dintre argumentele Rusiei a fost acceptat

"Astăzi, Curtea Supremă a anulat hotărârea finală a curții de apel, precum și hotărârea anterioară a tribunalului", se arată într-un comunicat al instanței, după ce a retrimis cazul la Curtea de Apel din Amsterdam.

Judecătorii Curții Supreme au acceptat doar unul dintre motivele de apel ale Rusiei.

"Argumentul Federației Ruse potrivit căruia acționarii au comis o fraudă în cadrul procedurii de arbitraj a fost respins în mod greșit de către Curtea de Apel din motive procedurale și ar fi trebuit să fie judecat pe fond", a constatat aceasta.

Aceasta a respins celelalte motive de apel ale Rusiei, inclusiv plângerile potrivit cărora instanța nu avea competență. Hotărârea privind acest aspect a fost definitivă, a declarat aceasta.

Procuratura Generală a Federației Ruse a declarat că, deși decizia "susține principiile statului de drept și independența sistemului judiciar", a regretat faptul că Curtea Supremă nu a ordonat "o abolire completă a deciziilor arbitrale în acest stadiu".

Următoarea etapă a litigiului va dura până în 2023, a precizat biroul într-un comunicat.