Doi condamnați la moarte din Japonia au dat în judecată guvernul, susținând că practica de a nu-i informa pe deținuți cu privire la ora execuției decât cu câteva ore înainte de a fi spânzurați este "inumană", scrie Guardian.

HotNews.roFoto: Hotnews

În această primă contestație legală de acest gen, deținuții au cerut modificări ale procedurilor și compensații de 22 milioane de yeni (167.000 de euro), într-un proces inițiat la un tribunal districtual din Osaka.

Prizonierii susțin că preavizul scurt dat condamnaților la moarte înainte de a fi conduși la spânzurătoare este ilegal, deoarece nu le oferă condamnaților suficient timp pentru a obiecta.

”Este extrem de inuman”

"Deținuții condamnați la moarte trăiesc în fiecare dimineață cu teama că acea zi va fi ultima din viața lor. Este extrem de inuman. Japonia este cu adevărat în urma comunității internaționale în această privință", a declarat avocatul lor, Yutaka Ueda.

Această practică a fost criticată de mult timp de organizațiile internaționale pentru drepturile omului din cauza suferinței psihice pe care o provoacă.

Japonia și SUA sunt singurele democrații importante care încă mai efectuează execuții.

Într-un raport din 2009, Amnesty International a acuzat Japonia că supune deținuții condamnați la moarte unui tratament "crud, inuman și degradant", invocând inclusiv timpul scurt acordat deținuților pentru a se pregăti pentru execuție și anii mulți pe care aceștia îi petrec în izolare.

De asemenea, organizația a criticat Japonia pentru că execută sau plasează deținuții bolnavi sau reduși mintal în izolare.

"În alte țări, prizonierii au timp să contemple sfârșitul vieții”

"Guvernul central a spus că acest lucru este menit să împiedice deținuții să sufere înainte de execuție, dar asta nu este o explicație și este o mare problemă și trebuie să vedem cu adevărat cum vor răspunde la proces", a spus el.

"În alte țări, prizonierii au timp să contemple sfârșitul vieții lor și să se pregătească mental. Este ca și cum Japonia încearcă din răsputeri să nu lase pe nimeni să afle", a adăugat acesta.

Pedeapsa cu moartea în Japonia este de obicei impusă în cazurile care implică crime multiple.

Sondajele de opinie arată un nivel ridicat de susținere publică pentru pedeapsa capitală, în special din cauza unor crime cu mare impact public, cum ar fi atacul cu gaz sarin din 1995 de la metroul din Tokyo, comis de membrii unui cult al Apocalipsei.

Ministerul Justiției a declarat că 112 persoane se află în rândul condamnaților la moarte în Japonia, iar anul trecut nu a avut loc nicio execuție în Japonia - primul an în care nu a mai avut loc niciuna din 2011 - și nimeni nu a fost condamnat la moarte până acum în acest an.