Fostul senator Ferdinand „Bongbong” Marcos Jr. ar putea fi descalificat la alegerile prezidențiale din Filipine din cauza unei legi emise de răposatul său tată, fost dictator, potrivit South China Morning Post. Practic, nu ar mai putea candida.

Piata FilipineFoto: Sherbien Dacalanio-Pacific Press / Shutterstock Editorial / Profimedia

Ferdinand Marcos Senior și-a folosit puterile dictatoriale în anii ‘70 pentru a scrie o clauză specială prin care orice oficial guvernamental condamnat pentru fraudă fiscală nu poate ocupa funcții publice. Legea a rămas în vigoare până astăzi și nu a fost niciodată folosită, iar asta ar putea fi o piedică în calea ambițiilor prezidențiale ale lui Marcos Jr., având în vedere că a fost găsit vinovat de fraudă fiscală la întoarcerea sa în Filipine în anii ‘90, după exilul familiei în Hawaii.

„Ironic este faptul că tatăl lui Bongbong a fost cel care a introdus clauza de descalificare și Bongbong va fi primul care va suferi din cauza ei”, a declarat, joi, fostul judecător al Curții Supreme, Antonio Carpio, pentru This Week în Asia.

El a mai spus: "Fiul va fi primul care va suferi din cauza legii făcute de tatăl său. Asta este karma familiei."

Marcos junior a semnat documentele pentru a candida la alegerile din 2022 în 6 octombrie. O lună mai târziu, pe 2 noiembrie, victimele regimului Marcos Senior au semnat o petiție de 57 de pagini Comisiei Electorale cerând ca Marcos Junior să fie descalificat din cauza condamnării sale.

Fiind întrebat de ce problema condamnării nu a fost ridicată mai devreme, Carpio a spus că „lumea a uitat de ea”.

Echipa lui Marcos crede că el va putea candida în continuare. Ei sunt optimiști pentru că mai există o lege din 1985 care spune că interzicerea funcțiilor publice se aplică numai celor condamnați pentru o infracțiune care implică fapte josnice sau mârșave morale (termenul folosit e “turpitudine morală” n.r.) cu o pedeapsă de peste 18 luni de închisoare.

Victor Rodriguez, purtător de cuvânt al lui Marcos jr. a susținut că amenda mică impusă de biroul fiscal și acuzația de nedepunere a declarațiilor privind impozitul pe venit nu echivalează cu „turpitudine morală”.

El a mai spus că sentința de închisoare primită de Marcos Junior a fost anulată la Curtea de Apel.

Decizia dacă Marcos jr. poate candida sau nu aparține Comisiei Electorale, dar orice hotărâre poate fi atacată la Curtea Supremă.

Carpio a mai spus că este încrezător în faptul că legile diferite nu se contrazic una pe cealaltă și, prin urmare, candidatura lui Marcos jr. va fi considerată ilegală.