Magdalena Andersson, ministrul suedez al finanţelor, a fost aleasă joi șefa Partidului Social Democrat, prima etapă înainte de a-i succeda premierului demisionar Stefan Lofven, cu condiţia să obţină şi un vot favorabil în parlament, relatează AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Această economistă şi fostă înotătoare de elită în vârstă de 54 de ani, care a fost de altfel singura candidată la preşedinţia social-democraţilor, a fost aleasă cu ovaţii de participanţii la congresul partidului de la Goteborg.

Ea urmează să devină prima femeie premier din istoria Suediei, cu condiția să fie votată și în Palrmant, la o dată care nu a fost încă stabilită.

„Am acceptat să fiu preşedintele partidului pentru că ştiu că Suedia poate mai mult şi ştiu că suntem noi, social-democraţii, cei care trebuie să ducă Suedia înainte”, a spus Andersson, în aplauzele congresului, subliniind că este onorată de noua ei funcție.

„Acum vom continua această luptă, tovarăși, această luptă pe care aștept cu nerăbdare să o conduc pentru a guverna împreună cu voi”, a continuat noul șef al partidului.

Stefan Lofven, după şapte ani ca premier și fragilizat de o criză politică la începutul acestei veri, a anunţat în august că va renunţa la acest post în noiembrie, cu mai puţin de un an înaintea unor alegeri ce se anunţă foarte disputate, în septembrie 2022.

Retragerea sa permite asigurarea unei succesiuni în vederea desfăşurării campaniei electorale, în contextul în care social-democraţii sunt ameninţaţi în sondaje.

Magdalena Andersson va trebui în special să înfrunte partidul conservator al Moderaților condus de Ulf Kristersson. Acesta din urmă și-a unit forțele cu partidul antimigrație al Democraților Suedezi (SD) și este acum gata să guverneze cu sprijinul acestuia în Parlament.