Departamentul de Justiție al SUA a anunțat joi arestarea unui analist rus care a fost una dintre sursele unui fost spion britanic care a compilat informații neverificate în timpul campaniei din 2016 care îl leagă pe Donald Trump de Kremlin, potrivit AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Igor Danchenko, în vârstă de 43 de ani, a fost acuzat de mărturie mincinoasă de către un mare juriu care îl acuză că a mințit anchetatorii federali de cinci ori în 2017, despre „sursele anumitor informații pe care le-a furnizat” fostului ofițer MI6 Christopher Steele, potrivit unui comunicat al ministerului.

Arestat joi dimineață, acest fost consultant de afaceri rus din cadrul think tank-ului Brookings Institution, trebuie să fie prezentat în timpul zilei unui judecător federal din statul Virginia.

Procesele împotriva lui fac parte dintr-o anchetă condusă de procurorul special John Durham, numit la sfârșitul mandatului lui Donald Trump pentru a face lumină asupra originii și gestionării de către FBI a „investigației ruse”.

Inițiate în timpul campaniei prezidențiale din 2016, aceste investigații extinse privind o posibilă coluziune între Trump și Rusia au fost întotdeauna denunțate de Donald Trump drept o „vânătoare de vrăjitoare” orchestrată de adversarii săi.

Iar pentru el, „raportul Steele” a jucat un rol major în această saga.

Mandat de tabăra democrată în timpul campaniei pentru alegerile din SUA din 2016, Christopher Steele a compilat informații brute, neverificate, care îl leagă pe fostul președinte de Rusia.

Raportul său, care conținea acuzații diverse, neconfirmate niciodată și altele care s-au dovedit a fi false, fusese publicat de site-ul Buzzfeed cu zece zile înainte de investirea lui Donald Trump în ianuarie 2017.

Britanicul o transmisese anterior FBI-ului, care se bazase pe anumite pasaje pentru a pune sub supraveghere rudele miliardarului republican.

Însă ancheta poliției federale a început mai devreme, pe baza informațiilor de la serviciile de informații.

În mai 2017, această anchetă a fost încredințată procurorului special Robert Mueller care, după doi ani pe acest dosar, a concluzionat că există dovezi ample ale ingerinței Rusiei în campania electorală, dar nu „dovezi suficiente” ale unui acord între Rusia și anturajul lui Trump.