Papa Francisc a numit joi prima femeie la conducerea Guvernatoratului Vaticanului, sora franciscană Raffaella Petrini, continuându-și eforturile de a atinge o mai mare egalitate de gen în Biserică, relatează AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

În calitate de secretar general al guvernatoratului, călugărița italiană în vârstă de 52 de ani va fi responsabilă de supravegherea operațiunilor administrative, inclusiv a Muzeelor ​​Vaticanului, a oficiului poștal și a poliției. Ea devine de asemenea femeia cu cea mai înaltă funcție din cel mai mic stat din lume.

Potrivit ziarului online National Catholic Reporter, acest rol a fost ocupat în mod tradițional de un episcop.

Francisc, în vârstă de 84 de ani, a spus în mai multe rânduri că vrea ca femeile să joace un rol mai important în Biserica Catolică. În ianuarie, el a modificat legea pentru a le permite să citească liturghii, de a fi slujitori de altar și distribuitori de împărtășanie, fără a spune însă că această schimbare le-ar putea deschide într-o zi ușa femeilor ca să devină preoți.

În februarie, a numit o femeie subsecretar al sinodului episcopilor, prima care a ocupat funcția cu drept de vot într-un organism care studiază problemele doctrinare majore.