Moartea unei tinere căreia medicii i-au refuzat avortul a generat o nouă controversă în Polonia, activiștii pentru drepturile femeilor și opoziția acuzând noua legislație care interzice aproape total întreruperea sarcinii, relatează Politico.eu. În plus, la Parlament, a fost depusă o nouă inițiativă cetățenească ce prevede închisoare pe viață în cazul avortului.

Minge de fotbalFoto: Dppi/Joaquin Corchero / Zuma Press / Profimedia

A trecut un an de când Curtea Constituțională de la Varșovia a decis că femeile pot efectua întrerupere de sarcină doar în cazul violului, incestului sau al situațiilor care pun în pericol viața pacientei. Decizia curții exclude cazurile în care fătul prezintă malformații.

Cazul unei femei de 30 de ani care a murit într-un spital din Pszczyna (sudul Poloniei) ar fi primul care este legat de această controversată decizie a Curții Constituționale. Femeia a murit în septembrie însă cazul a fost expus public abia zilele trecute, când avocatul familiei a spus că decizia medicală de a nu întrerupe sarcina ar fi avut la bază hotărârea curții.

Medicii au refuzat avortul deși sarcina punea în pericol sănătatea pacientei. Știrea a venit în contextul în care un grup de activiști anti-avort a înaintat o ințiativă cetățenească prin care propune o înăsprire suplimentară a legilor, prin introducerea unor pedepse cu ani grei de închisoare în cazul întreruperii de sarcină. Inițiativă a fost deja depusă la Camera inferioară a Parlamentului polonez și a primit aprobarea pentru o primă lectură.

Proiectul prevede pedepse cuprinse între 25 de ani și închisoare pe viață pentru curmarea vieții unui copil conceput.

Propunerea ar elimina din lege și actualele excepții legate de viol, incest sau punerea în pericol a vieții mamei.

Potrivit avocatului familiei, femeia era însărcinată în 22 de săptămâni când a fost internată în spital pentru ruperea prematură a lichidului amniotic. Medicii au confirmat că fătul prezenta malformații congentiale și a murit în timpul tratamentului, ceea ce a făcut ca femeia să intre în șoc septic și să moară, după doar 24 de ore.

Femeia a trimis mai multe mesaje familiei și prietenilor ținându-i la curent cu evoluția situației și cu decizia medicilor. Ea le-a spus că aceștia au abordat tactica ”să așteptăm și să vedem”. Practic, au așteptat până ce inima fătului a încetat să mai bată, intervenția chirurgicală de curățare a uterului fiind tardivă. Avocatul spune că medicii au acționat conform protocolului indicat de lege.