Vaccinul împotriva HPV reduce cu aproape 90% riscul de a dezvolta cancer cervical, arată un studiu citat de BBC.

Vaccin HPVFoto: Profimedia Images

Institutul britanic de cercetare în domeniul cancerului a transmis că rezultatele studiului sunt de o importanță ”istorică” pentru că arată clar că vaccinul salvează vieți. Aproape toate tipurile de cancer cervical sunt cauzate de virus, iar specialiștii speră ca maladia să fie eradicată în timp cu ajutorul vaccinului.

În prezent, în Marea Britanie sunt vaccinate împotriva HPV fetele cu vârste cuprinse între 11 și 13 ani, iar din 2019 a fost introdusă și vaccinarea băieților.

Studiul, publicat în revista Lancet, are la bază monitorizarea fetelor care au fost vaccinate împotriva HPV în Anglia, începând cu 2008, și care acum au devenit tinere femei, datele indicând o reducere cu 87% a cazurilor de cancer cervical, dar și a celulelor precanceroase.

"Impactul este uriaș”, a spus profesorul Peter Sasieni, unul dintre cercetătorii de la King's College London. Efectul pozitiv scade însă pe măsură ce crește vârsta celor care sunt vaccinați mai târziu, vaccinul fiind mult mai eficient atunci când adolescenții sunt imunizați înainte de a-și începe viața sexuală.

În total, în Marea Britanie, programul de vaccinare împotriva HPV ar fi prevenit în jur de 450 de cazuri de cancer și 17.200 de cazuri de pacienți care dezvoltă celule precanceroase.

Medicii recomandă femeilor să se testeze pentru cancerul cervical o dată la 3 sau 5 ani, însă acest lucru s-ar putea schimba pe măsură ce tot mai multe fete se vaccinează. Totuși, există încă semne de întrebare cu privire la impactul pe termen lung, respectiv la durata protecției pe care o asigură serul.

În același timp, amintește BBC, există nu mai puțin de 100 de tulpini ale virusului HPV, doar unele dintre ele prezentând un risc crescut de dezvoltare a cancerului cervical și altor tipuri de cancer.