Atacul cu dronă condus de americani care a ucis zece civili afgani, inclusiv șapte copii, la Kabul, pe 29 august, a fost o greșeală tragică, dar nu a încălcat legile războiului, a declarat miercuri Pentagonul, după o anchetă internă, relatează AFP.

Masina lovita din drona in KabulFoto: Saifurahman Safi / Xinhua News / Profimedia

„Ancheta nu a identificat nicio încălcare a legii, inclusiv a legii războiului”, a declarat general-locotenent Sami Said, un oficial la Ministerul Apărării, într-un raport.

„Erorile de execuție combinate cu prejudecățile de confirmare și întreruperile de comunicare au dus la pierderi civile regretabile”, a adăugat el.

Said a insistat în fața presei, la Pentagon, că aceasta a fost o „greșeală”, nu un comportament „criminal, aleatoriu sau neglijent”.

Cei implicați „credeau în acel moment că vizează o amenințare iminentă”, a spus el în raportul său.

Pe 29 august, în mijlocul retragerii haotice a Statelor Unite din Afganistan, armata americană a distrus un vehicul Toyota Corolla alb, afirmând că era „încărcat cu explozibili” și susținând că a dejucat o tentativă de atac a filialei locale a Statul Islamic, ISIS-K.

Însă familia șoferului vehiculului, Ezmarai Ahmadi, a raportat că acesta era angajatul unui ONG și că zece persoane, inclusiv șapte copii, au fost ucise.

În cadrul anchetei efectuate de generalul-locotenent Said, 29 de persoane, dintre care 22 „direct implicate în atac”, au fost audiate sub jurământ.

Citește și: