Şefii secţiilor de pediatrie din spitalele germane au avertizat marţi că se tem de un ''colaps'' ce ar putea fi provocat de valul de cazuri de virus respirator sinciţial (VRS) la copii, situaţie agravată de pandemia COVID-19, relatează agenţia EFE.

Această afecţiune virală afectează în special copiii cu vârste de sub patru ani, iar creşterea numărului îmbolnăvirilor în sezonul rece este obişnuită. Medicii germani atrag însă atenţia asupra durităţii cu care loveşte VRS anul acesta.

Printre cauzele acestei evoluţii, medicii menţionează măsurile de izolare din iarna trecută, care au făcut ca mulţi copii să nu se imunizeze şi acum se infectează masiv.

Asociaţia medicilor pediatri din Germania a avertizat în acest context că secţiile de pediatrie ale spitalelor riscă o ''saturaţie dramatică'' în lunile următoare, insistând faţă de guvernul german să ia măsuri pentru evitarea unei situaţii de ''colaps''.

Potrivit şefului acestei asociaţii, Andreas Trotter, 78% din clinicile pediatrice germane au deja astfel de probleme şi sunt nevoite să sisteze noile internări şi trimit copiii bolnavi către alte spitale, uneori foarte departe.

Saturaţiei provocate de numărul mare de infectări cu VRS se adaugă insuficienţa personalului specializat şi a paturilor în clinicile germane de pediatrie, întrucât pandemia de COVID-19 a impus o realocare a resurselor sanitare.

Presa germană scrie de mai multe săptămâni că clinicile pediatrice şi secţiile de ATI pentru copii din marile oraşe germane sunt saturate din cauza VRS, astfel că în multe cazuri copiii bolnavi sunt transferaţi în alte spitale la zeci de kilometri distanţă.

''Şi în anii precedenţi VRS ne-a adus la limită. Dar acum afectează atât de mulţi copii cum nu s-a întâmplat niciodată într-un singur sezon'', remarcă pentru cotidianul Suddeutsche Zeitung medicul urgentist german Florian Hoffman.

Potrivit acestuia, între 2% şi 3% dintre copiii infectaţi cu VRS necesită spitalizare, iar o treime dintre copiii internaţi au nevoie de terapie intensivă. Virusul afectează în forma cea mai gravă copiii cu probleme cardiace sau născuţi prematur. (Sursa: Agerpres)