34% din austrieci cred că există un risc ridicat ca țara să cadă victimă unui nou atac terorist, potrivit unui sondaj de opinie realizat la un an după atacul islamist care a zguduit capitala Viena, relatează Euractiv.

Atac islamist VienaFoto: Joe Klamar / AFP / Profimedia

Susținătorii partidelor de dreapta FPÖ (Partidul Libertății) și ÖVP (Partidul Popular Austriac) sunt cei mai îngrjiorați de perspectiva unui nou atac terorist, 62% din baza electorală a FPÖ și 43% din cea a ÖVP răspunzând că riscul este „ridicat” sau „foarte ridicat”.

Votanții Verzilor și ai liberalilor de la NEOS (Noua Austrie și Forumul Liberal) se declară mai puțin îngrijorați: doar 18% din electoratul Partidului verde și 21% din cel al NEOS consideră că riscul unui atac terorist este „ridicat” sau „foarte ridicat”.

Sondajul a fost publicat la un an după ce în data de 2 noiembrie 2020 un simpatizant al Statului Islamic a ucis patru persoane în centrul Vienei. Deși atacul nu a fost clasificat oficial ca fiind „antisemit”, el a avut loc în apropierea mai multor instituții evreiești și a unei sinagogi.

Un an de la atentatul islamist care a zguduit Viena

Viena a comemorat marţi victimele atacului terorist.

„Acest oraş este puternic”, a declarat primarul Michael Ludwig, citat de Euronews, la un eveniment organizat în Desider-Friedmann-Platz, în centrul istoric al Vienei şi unul din locurile unde a acţionat atacatorul.

Ludwig (social-democrat) s-a întâlnit de asemenea cu un grup de circa 20 de rude ale victimelor pentru a le transmite condoleanţe.

Primarul vienez a subliniat că oraşul său „nu va fi îngenuncheat de terorismul laş şi nici de cei care cred că ne pot pune în pericol valorile democratice”.

Patru oameni au fost ucişi şi peste 20 au fost răniţi în atacul din 2 noiembrie 2020, care a vizat şase locaţii din capitala Austriei şi a survenit cu câteva ore înainte de intrarea în vigoare a unui nou lockdown anti-COVID-19.

Atacatorul, un tânăr de circa 20 de ani cu cazier, a fost împuşcat mortal de poliţişti la nouă minute după începerea atacului, în care a folosit o puşcă, un pistol şi o macetă asupra oamenilor ieşiţi să se relaxeze la localuri pe ultima sută de metri.

Șir de erori ale autorităților

La un an de la tragedie, avocaţi ai victimelor au cerut ca statul să prezinte scuze şi să recunoască greşelile organelor de anchetă.

„Observăm clar un comportament greşit din partea autorităţilor", a declarat pentru dpa avocatul Lukas Bittighofer, care o reprezintă pe mama unui student german de 24 de ani, ucis în atac.

O comisie de anchetă a stabilit că atacul a fost precedat de o serie de erori. Anchetatorii ştiau de existenţa unei întâlniri între autorul atacului şi alţi islamişti, precum şi de o încercare a atacatorului de a cumpăra muniţie, dar biroul procuraturii publice nu a fost informat.

La sfârşitul lui septembrie, guvernul a creat un fond de compensare a victimelor terorismului dotat cu 2,2 milioane de euro. Dar acest lucru nu este suficient, a notat avocatul Karl Newole.

„Nimeni nu a spus: ne pare rău”, a adăugat acesta.

Citește și: