Preşedintele turc Tayyip Erdogan a declarat, duminică, că Turcia va face ”paşi pozitivi” cu Franţa şi Italia în privinţa sistemului de apărare cu rachete sol-aer SAMP-T, dezvoltat de consorţiul franco-italian EUROSAM, transmite Reuters, potrivit News.ro.

Recep ErdoganFoto: Adem ALTAN / AFP / Profimedia

Ankara, care este supusă unor sancţiuni americane din cauza achiziţiei de sisteme de apărare cu rachete S-400 din Rusia, a mai discutat în ultimii ani despre cumpărarea sau dezvoltarea unui sistem bazat pe SAMP-T, dar până acum a făcut puţine progrese în acest sens.

Erdogan a vorbit reporterilor după summitul G20 de la Roma, la care s-a întâlnit cu premierul italian Mario Draghi şi cu preşedintele francez Emmanuel Macron.

Preşedintele turc s-a întâlnit la Roma şi cu preşedintele american Joe Biden, despre care a discutat despre achiziţia de avioane F-16.

Preşedintele Biden i-a spus însă liderului turc că cererea sa pentru avioanele de luptă F-16 trebuie să treacă printr-un proces în Statele Unite şi şi-a exprimat dorinţa de a gestiona eficient dezacordurile dintre cele două ţări.

Parlamentarii americani s-au opus achiziţiei de avioane F-16 de către Turcia pe motiv că Ankara a achiziţionat sisteme ruseşti de apărare.

La câteva zile după ce aliaţii NATO au evitat o criză diplomatică din cauza filantropului întemniţat turc Osman Kavala, Biden şi Erdogan au avut o întâlnire de 70 de minute pe marginea summitului G20 de la Roma, unde Biden a ridicat şi problema drepturilor omului, a declarat reporterilor un înalt oficial al administraţiei americane.

”Preşedintele şi-a exprimat... disponibilitatea, dar a spus foarte clar că există un proces prin care trebuie să trecem în SUA şi s-a angajat să continuăm... să lucrăm în acest proces”, a spus oficialul administraţiei.

Legăturile dintre Ankara şi Washington au fost tensionate în ultimii ani din cauza diferenţelor de politică cu privire la Siria, achiziţionarea de către Turcia a sistemelor de apărare S-400 ruseşti, drepturile omului şi problemele legale.