Liderii marilor economii mondiale au aruncat duminică monede în Fontana di Trevi din Roma - unii, fără îndoială, căutând fericirea - într-o tradiție pentru vizitatorii capitalei italiene care datează de sute de ani, relatează Reuters.

Liderii G20 si-au pus o dorinta la Fontana di TreviFoto: Captura YouTube

Legenda spune că dacă arunci o monedă cu mâna dreaptă peste umărul stâng în fântână, te vei întoarce la Roma.

Majoritatea liderilor care au luat parte la oportunitatea de fotografiere în marja summitului G20 - liderii celor mai mari economii din lume - au aruncat moneda peste umărul drept.

Premierul Mario Draghi, care locuiește la Roma, a rămas nemișcat, în timp ce președintele american Joe Biden a sărit peste acest eveniment.

„Tradiția spune că aruncarea unei monede în Fântâna Trevi asigură o întoarcere la Roma. Dar mi-a trecut prin minte nevoia ca lumea să revină la felul în care era înainte de COVID19”, a scris șeful Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus, pe Twitter.

Liderilor li s-au înmânat monede de un euro special făcute pentru această ocazie, înfățișând pe reversul monedei omul vetruvian al lui Leonardo da Vinci, simbolul președinției Italiei a G20.

Fântâna Trevi, finalizată în 1762, acoperă întreaga fațadă a Palazzo Poli din centrul Romei, cu statuile sale ilustrând tema îmblânzirii apelor.

Fântâna este locul în care regretatul regizor Federico Fellini a plasat una dintre cele mai faimoase scene din cinema în „La Dolce Vita”, cu Anita Ekberg pătrunzând în fântână după miezul nopții și făcându-i semn lui Marcello Mastroianni să i se alăture.

În melodia ”Three Coins in the Fountain" (Trei monede în Fântână) Frank Sinatra cântă despre cum ”fiecare caută fericirea” și întreabă ”pe cine va binecuvânta fântâna”.

Monede în valoare de aproximativ un milion de euro sunt aruncate în fântână de turiști în fiecare an. Toți banii se duc la o organizație de caritate care îi ajută pe nevoiașii orașului.