Preşedintele francez Emmanuel Macron şi premierul britanic Boris Johnson au convenit duminică, într-o întâlnire în marja summitului G20 de la Roma, să găsească soluţii la conflictul legat de drepturile la pescuit, relatează dpa, potrivit Agerpres.

Boris Johnson si Emmanuel MacronFoto: Captura YouTube

Conform presei locale, cei doi lideri au spus că vor căuta o modalitate de a detensiona situaţia, dar Macron i-ar fi spus de asemenea lui Johnson că este important ca Marea Britanie să "respecte regulile" şi să nu uite de tratatele privind Brexitul pe care le-a semnat.

Palatul Elysee (preşedinţia franceză) a transmis, conform media locale, că întâlnirea a urmărit să se faciliteze identificarea de modalităţi practice de a ajunge cât mai repede la reducerea tensiunilor, în timp ce potrivit Downing Streeet şeful guvernului britanic şi-a "reiterat profunda preocupare" în ce priveşte recenta retorică a guvernului francez, amintind de un comentariu al premierului francez în sensul că Marea Britanie ar trebui pedepsită pentru că a ieşit din UE; Johnson a declarat că speră să nu mai fie astfel de ameninţări.

Franţa reproşează Regatului Unit că acordă un număr mai mic de licenţe de pescuit post-Brexit pentru pescarii săi. Parisul a promis să le interzică de marţi navelor de pescuit britanice să-şi debarce încărcătura în porturile franceze şi să întărească controalele vamale asupra camioanelor, dacă situaţia nu se ameliorează.

Departe de a se atenua înainte de întâlnirea dintre Johnson şi Macron de la summitul de la Roma, tensiunea a crescut şi mai mult vineri, după ce Londra a ameninţat la rândul ei să aplice "controale riguroase" asupra navelor europene din apele sale, dacă Parisul va aplica măsurile pe care le-a anunţat.

Acordul post-Brexit, încheiat in extremis la sfârşitul lui 2020 între Londra şi Bruxelles, prevede ca pescarii europeni să continue să lucreze în anumite ape britanice, în anumite condiţii.

Londra afirmă că a aprobat 98% din cererile de licenţă pentru navele UE care vor să pescuiască în apele sale, o cifră contestată de Franţa, care susţine că proporţia ar fi de 90%.