Trei rachete au căzut duminică dimineaţă asupra unui cartier din Bagdad apropiat de Zona Verde ultrasecurizată, unde se află în special ambasada americană, fără să facă victime, a anunţat o sursă de securitate. "Trei rachete Katiuşa au căzut în cartierul Mansur din Bagdad", a declarat sursa pentru AFP, sub acoperirea anonimatului.

Explozii in Bagdad (Screenshot)Foto: Hotnews

Zona Verde, care găzduieşte clădirile guvernamentale irakiene şi Ambasada SUA, este adiacentă cartierului Mansur. Acest atac, primul la Bagdad după luna iulie, nu a fost revendicat imediat. El intervine în plin proces de renumărare a voturilor alegerilor parlamentare anticipate din 10 octombrie.

Potrivit rezultatelor preliminare, Alianţa Cuceririi, vitrina politică a lui Hashd al-Shaabi, o coaliţie influentă de foşti paramilitari pro-Iran, a pierdut locuri. Liderii Hashd al-Shaabi contestă vehement aceste rezultate şi câteva sute dintre susţinătorii lor au început în urmă cu douăsprezece zile un sit-in pe un bulevard ce duce la Zona Verde în semn de protest. Hashd al-Shaabi se opune cu înverşunare prezenţei americane în Irak.

Liderii săi au salutat de mai multe ori atacurile cu rachete şi drone care au vizat în ultimele luni baze militare irakiene ce găzduiesc americani, fără a le revendica oficial. Aproximativ 2.500 de militari americani sunt încă desfăşuraţi în Irak. Ei se vor limita oficial la rolul de "consilieri" ai forţelor de securitate irakiene începând cu 2022. (Sursa: Agerpres)