Unul a înmulțit jurămintele de „afecțiune”, celălalt a considerat că în diplomație, ca și în dragoste, „declarațiile sunt bune, dovezile sunt mai bune”: Joe Biden și Emmanuel Macron s-au întâlnit vineri la Roma pentru a încerca să calmeze disputele lor din jurul submarinelor australiene, scrie AFP.

Biden si Macron (sursa: twitter, Ian Bremmer)Foto: Hotnews

Strângeri repetate de mână, zâmbete, asigurarea „marii sale afecțiuni” pentru Franța, „cel mai vechi aliat” al Statelor Unite, care i-a ajutat să-și obțină independența.

Președintele american nu și-a cruțat eforturile cu omologul său francez, care l-a primit la Vila Bonaparte, ambasada Franței la Vatican.

A făcut apel chiar la rădăcinile familiei. „Unii dintre părinții noștri francezi au venit, mi s-a spus, cu Lafayette”, a declarat președintele Joseph „Robinette” Biden.

Întâlnirea, față în față și apoi cu delegații, a durat aproape o oră și jumătate.

La final, președintele francez le-a dat de înțeles jurnaliștilor că este acum interesat de inițiative concrete cu americanii, într-un moment în care SUA face din rivalitatea cu China linia principală de acțiune.

„Încrederea este ca dragostea, declarațiile sunt bune, dovezile sunt mai bune”, a spus Emmanuel Macron.

„Ceea ce am făcut a fost stângaci și nu a fost făcut foarte elegant”, a declarat Joe Biden reporterilor chiar înainte de întâlnirea dintre cei doi.

El l-a asigurat pe Emmanuel Macron, într-o declarație oarecum surprinzătoare: "Am avut impresia că Franța fusese informată foarte devreme că contractul (pentru submarinele pe care le avea cu Australia) nu se va încheia. În fața lui Dumnezeu, vă asigur că nu știam că nu erați informat”, a spus Biden.

„Am clarificat ce avem de clarificat”, a spus Emmanuel Macron despre această alianță.