Un influencer și prietena lui au fost condamnați vineri la 10 luni de închisoare pentru că au postat o fotografie cu ei simulând o felație lângă o catedrală din Piața Roșie din Moscova, relatează AFP.

Piata Rosie din MoscovaFoto: Hotnews

În ultimele luni, autoritățile ruse au crescut numărul de pedepse cu condamnare la închisoare pentru infracțiuni minore, ridicând îngrijorarea apărătorilor drepturilor omului.

Rouslani Mourodjonzoda, cetăţean tadjic, şi iubita sa Anastassia Tchistova au fost găsiţi vinovaţi de „jignirea sentimentelor credincioşilor” şi au fost condamnaţi la 10 luni de închisoare, a anunţat un tribunal din Moscova.

Tinerii, ale căror vârste nu au fost imediat cunoscute, „au comis acte publice de nerespectare vădită a societăţii cu scopul de a răni sentimentele religioase ale credincioşilor”, a explicat tribunalul într-un comunicat.

Cei doi inculpați au fost arestați la sfârșitul lunii septembrie după publicarea de către Mourodjonzoda, al cărui pseudonim este Rouslan Bobiev, a fotografiei care a sugerat acest gest.

În această imagine, el stă în picioare, în timp ce partenera sa, care poartă o jachetă pe care scrie cuvântul „poliție”, stă așezată pe vine în fața lui.

Mourodjonzoda este cunoscut pentru farsele sale pe care le-a distribuit pe pagina sa de Instagram, care avea peste 100.000 de abonați înainte de recenta închidere, potrivit presei ruse.

Dacă publicarea fotografiei a stârnit reacții de indignare, decizia instanței de la Moscova a atras și critici, unii considerând că pedeapsa cu închisoarea este disproporționată.

Este „nebunie, nebunie pură! N-au făcut nimic”, a scris indignat pe Twitter Leonid Volkov, un aliat în exil al lui Alexei Navalnîi, principalul adversar al Kremlinului, care este la rândul său în închisoare.

Această condamnare vine pe fundalul unei represiuni puternice a vocilor critice și a unei influențe tot mai mari a cercurilor conservatoare din Rusia.

Președintele Vladimir Putin se prezintă drept apărătorul valorilor tradiționale și apare în mod regulat alături de oficiali ai Bisericii Ortodoxe.