Preşedintele sud-coreean Moon Jae-in i-a oferit papei Francisc, care l-a primit vineri la Vatican, o cruce confecţionată din sârmă ghimpată folosită la securizarea frontierei dintre cele două Corei, relatează AFP și Agerpres.

Crucea facuta cadou papei FranciscFoto: VaticanMedia-Picciarella / Zuma Press / Profimedia Images

Înfiptă într-un soclu de lemn, această mică cruce oferită cadou Suvernaului Pontif a fost fabricată prin topirea unui fir de sârmă ghimpată ruginită.

„Aşa cum firul de sârmă ghimpată şi ghimpii săi au fost topiţi în foc pentru a deveni o cruce frumoasă, sper să putem topi pentru întotdeauna această barieră feroce care ne desparte sufletele”, a scris Moon Jae-in într-un text în spaniolă.

Contrar sugestiei numelui său, Zona Demilitarizată (DMZ) care împarte peninsula coreeană, cu o lungime de 250 de kilometri, este unul dintre cele mai fortificate locuri din lume. Ea este înţesată de sârmă ghimpată şi câmpuri de mine antipersonal care fac orice încercare de traversare extrem de periculoasă.

Francisc i-a oferit, în schimb, o medalie din bronz care reprezintă proiectul original al lui Bernini în vederea edificării Pieţei Sfântul Petru la Vatican.

Întâlnirea dintre suveranul pontif şi şefului statului sud-coreean nu a fost deschisă presei.

Vaticanul a subliniat însă într-un comunicat remis presei că Seulul şi Sfântul Scaun „împărtăşesc speranţa ca efortul comun şi bunăvoinţa să favorizeze pacea şi dezvoltarea în peninsula coreeană, susţinute de solidaritate şi fraternitate”.

Aceasta a fost cea de a doua întâlnire a lui Jorge Bergoglio cu Moon Jae-in, după ce acesta din urmă a efectuat o vizită la Vatican în 2018.

Papa Francisc a efectuat o vzită în Coreea de Sud în 2014 şi a pledat în favoarea reconcilierii în peninsulă. Coreea de Sud numără 5,9 milioane de catolici, potrivit unor date ale Conferinţei Episcopilor din Coreea, reprezentând 11,2% din populaţia ţării.