Polonia l-a convocat pe ambasadorul belgian să dea explicații la ministerul de externe după ce premierul Belgiei Alexander De Croo a acuzat Varșovia că se joacă cu focul în disputa privind statul de drept.

Polonia si UEFoto: EPP.eu

"Jucați un joc periculos, vă jucați cu focul când declarați război colegilor europeni din motive de politică internă”, a afirmat premierul belgian potrivit Reuters.

De Croo se refera la recentul interviu acordat cotidianului Financial Times de premierul polonez Mateusz Morawiecki.

Ministrul de externe polonez a precizat pentru agenția de presă PAP că ambasadorul Belgiei a fost convocat pentru a da explicații în legătură cu afirmațiile premierului. Ambasada Belgiei nu a reacționat încă.

Comisia Europeană a cerut Poloniei să desființeze camera disciplinară menită să evalueze și să dispună măsuri punitive judecătorilor, oficialii de la Bruxelles arătând că o astfel de politică este în dezacord cu principiul inependenței justiției și al statului de drept, și duce la un control politic asupra magistraților. Comisia a condiționat deblocarea celor 36 de miliarde de euro din planul de redresare economică de desființarea camerei disciplinare.

Curtea Europeană de Justiție a dispus și ea o amendă de 1 milion de euro pe zi ca urmare a refuzului guvnernanților polonezi de a transpune în practică directiva europeană. Varșovia a acuzat ”șantajul” practicat de Bruxelles.

În interviul citat, prim-ministrul polonez acuza Comisia Europeană că „ține o armă la capul” țării sale și că riscă să declanșeze un al „treilea război mondial” din cauza negocierilor legate de programul de relansare economică post-Covid al Varșoviei pe care executivul UE vrea să îl condiționeze de respectarea statului de drept.

”Acești bani ar fi trebuit plătiți deja. Este o încălcare a procedurii din partea Comisiei”, a declarat premierul Poloniei în cadrul unui interviu acordat publicației Financial Times. „Ei sunt cei care încalcă domnia legii”, a mai spus acesta. El a amenințat de asemenea cu „măsuri de retorsiune” care ar putea include blocarea planului de combatere a schimbărilor climatice planificat de Uniunea Europenă.