Olanda a stabilit vineri un nou record naţional al duratei negocierilor pentru formarea unui nou guvern cu atribuţii depline, după 226 de zile tratativele neducând deocamdată la un rezultat concret, transmite DPA citată de Agerpres.

Mark RutteFoto: Agerpres

Patru partide iau parte la negocierile pentru continuarea coaliţiei actuale sub conducerea premierului Mark Rutte. Discuţiile substanţiale au început însă abia recent, premierul Rutte declarând că nu se aşteaptă la un rezultat pozitiv foarte curând. ''Încă sunt multe de făcut'', a spus el.

Precedentul record al negocierilor pentru formarea guvernului, 225 de zile, s-a înregistrat în 2017 atunci când politicienii olandezi încercau să formeze al treilea guvern condus de Mark Rutte.

Recordul mondial în această privinţă este deţinut de Belgia, vecină cu Olanda, care în 2010-2011 a avut nevoie de 541 de zile pentru a forma un guvern.

Alegerile parlamentare din Olanda s-au desfăşurat în 17 martie. Partidul Popular pentru Libertate şi Democraţie (VVD), formaţiunea premierului Mark Rutte, a obţinut cele mai multe voturi, în timp ce partidul Democraţii 66 (D66, liberal) a înregistrat un scor bun, însă pentru formarea unei coaliţii guvernamentale este nevoie de încă două partide.

Începând din 2017, VVD şi D66 participă la guvernare împreună cu Apelul Creştin-Democrat (CDA) şi Uniunea Creştină (CU). Discuţiile exploratorii au durat deja patru luni. După scandaluri politice apărute mai ales în rândurile VVD şi CDA, formaţiunea D66 a cerut o schimbare şi părea favorabilă unei coaliţii de cinci partide, printre care social-democraţii şi Verzii. Ulterior, Democraţii 66 au declarat că sunt pregătiţi să continue în actuala coaliţie.